Пазете лицето, за да не ви е студено 04.02 | 15:11

Експеримент показва, че ако лицето ни е защитено от студа, то и цялостните ни усещания при ниски температури са по-приятни

От Кремена Бедерева

В условията на минусови температурни рекорди в страната ни си мечтаем само за едно – камина, меко одеяло пред нея и... топло. Но уви, трябва все пак да се върнем в реалността и да започнем с приготовленията за работа.

Какво да направим, за да не ни е студено, ни съветват от FitWell.bg?

Експеримент, осъществен в изследователски център към американската армия, изказва предположение, че, ако лицето ни е защитено от студа, то и цялостните ни усещания при ниски температури са по-приятни.

Под ръководството на физиолога д-р Катрин О'Браян, 10 доброволци били подложени на "мразовит" опит. Всеки от тях прекарал две 60-минутни сесии в стая, в която температурата била 5 градуса. Като допълнение обаче, експертите имитирали вледеняващ вятър с температура от минус 15 градуса и скорост от 3 м/сек.

През първите 60 минути участниците били добре екипирани – с плътни скиорски маски и очила, обикновени ръкавици и шуби. Обаче при второто им излагане на неприятните "климатични особености", те трябвало да свалят очилата и да вдигнат маската така, че лицето им да е напълно открито. И в двата случая учените измервали температурата на различни части от тялото на всеки доброволец.
Съвсем естествено, градусите в областта на бузите при липсата на защита били най-ниски. Любопитното в случая е, че и температурата на пръстите на ръцете също паднала сериозно през първите 15 минути след свалянето на маската и очилата. Тенденцията се запазила до края на едночасовия престой в студената стая, въпреки наличието на ръкавици. И нито един от доброволците не бил изключение.

Участниците трябвало да изпълнят кратки тестове за координация и издръжливост и заедно с това да отбележат как се чувстват в суровите условия. На 50-тата минута и в двата случая – със защита и без, температурата на пръстите им била еднаква. Общото чувство за комфорт при наличието на маска и очила обаче било с над 40% по-положително, отколкото без тях.

Специалистите обясняват това със способността на тялото да ограничава кръвоснабдяването в подобни екстремни ситуации, за да се предпази от загуба на топлина. Това явление се нарича вазоконстрикция и се изразява в свиване на кръвоносните съдове от кожата навътре към тялото. Така, кръвопотокът се съсредоточава около жизненоважните органи, които запазват температурата си по-дълго.

Така че - слагайте шапка, шал, очила и смело навън!

Водещи

Най-четени