Пациенти настояват за универсално хапче 29.09 | 08:32

Някои лекарствени препарати помагат при лечението не само на болестта

От Цанка Донкова

Пациентски организации и фармацевти се обединиха около идеята с едно лекарство да бъдат лекувани по няколко заболявания от различни групи, а не както сега само за една. За това те настояха по време на Петата национална конференция по редки болести, съобщава в. "Монитор".

Някои лекарствени препарати помагат при лечението не само на болестта, за която имат регистрация и разрешение за употреба, но и за други диагнози. Лекарите обаче нямат право да ги изписват, а за подобни нарушения здравната каса налага глоби.

Ситуацията сега показва нарастваща необходимост от създаването на адекватна нормативна уредба за т. нар. състрадателна употреба и употребата извън показания на медикаментите, категорични са от пациентските организации.

Според тях, за да бъде решен проблемът, още в близко бъдеще трябва да бъде създадена работна група, която да обедини усилия и нейните предложения да послужат като основа за промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, заяви председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов.

В останалите страни от Европейския съюз тази практика е разрешена, България изостава, коментира и директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова.

Водещи

Най-четени