Пациентите се жалват най-много от болниците 10.10 | 15:40

Доказателство за това са 308-те жалби в Центъра за защита правата в здравеопазването

От Кремена Бедерева

Пациентите се жалват най-много от болниците. Доказателство за това са 308-те жалби в Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Това съобщи д-р Стойчо Кацаров от центъра на пресконференция в БТА.

Жалбите срещу болниците основно са за лошо отношение към пациента и ниско качество на оказаната медицинска помощ - 160 за последните 18 месеца от общо 609. За липса на лекарства са постъпили 182 жалби, посочи още д-р Кацаров. Заради отказана медицинска помощ са подадени 52 жалби.

Болниците пък са се жалвали срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като в центъра са получени - 20 такива жалби. ЦЗПЗ към момента води 120 съдебни дела, като 59 от тях са от болници срещу НЗОК за наложени санкции или за откази за плащане на оказана и отчетена медицинска помощ.

Заради лекарски грешки адвокатите на Центъра водят 19 дела, като 5 от тях са заради настъпила смърт. В останалите случаи е настъпила тежка инвалидизация, каза Теодора Захариева от центъра.

Две дела са водени и срещу Столична община - заради ухапване от куче и заради непочистен лед. И двете са спечелени, допълни д-р Кацаров.

Освен това, според анкета, проведена от центъра, българите слабо познават здравноосигурителните си права. Анкетата е направена в няколко града, с 241 участници.

Данните сочат, че жените са много по-склонни да се борят за правата си, отколкото мъжете, каза д-р Стойчо Кацаров от центъра. От 16 основни и три допълнителни въпроса с най-много верни отговори се откроява въпросът, свързан с размера на потребителската такса, която се плаща при посещение при лекар.

Само 6,2 на сто от анкетираните не знаят колко се плаща на лекаря. Над 15 на сто са убедени, че могат да получат безплатна медицинска помощ дори и да не са здравноосигурени. Над 35 процента от участниците твърдят, че бременна жена, която не е осигурена, не може да получи безплатна родилна помощ.

Повече от половината анкетирани не знаят какво включва платената от Здравната каса зъболекарска помощ. Над 99 на сто от анкетираните дават грешен отговор на въпроса за броят на направленията за консултации, които може да получи пациент за една година от личния си лекар.