Педиатър разкри как протича грипът при децата 11.01 | 12:45

Д-р Николов коментира защо болниците се препълват с бързи темпове

От iNews.bg

Грипният вирус се е изменил. Ваксинопрофилактиката е различна, всяка една следваща година има нови ваксини. Това стана ясно от думите на  д-р Ивайло Николов, педиатър в Александровска болница , в коментар по темата  как протича грипът при децата  пред Радио "Фокус". 

Протичането на грипа е идентично  като през миналите години -  тежка отпадналост, болка в мускулите и ставите, високата температура . Заболяването започва рязко. Човекът може да конкретизира точно кога се е разболял, при децата е същото, поясни той. 

Д-р Николов коментира защо  болниците се препълват с бързи темпове.

"Защото самото заболяване протича  много остро от самото начало , по-динамично се разгръща клиничната картина - с висока температура, до 40 градуса може да стигне. Децата имат  интоксикиран вид, с инфекция на горните дихателни пътища, с кашлица,  която може да се задълбочи до затруднено дишане. Родителите много бързо търсят лекарска помощ и бързо се заемат леглата в болниците", обясни д-р Николов.

От думите му стана ясно, че  в момента Александровска болница има легла,  но е въпрос на време отново да се навлезе в етап на заети места, защото през следващите две седмици се очаква ръст на случаите. 

"Класически заболяването  протича в рамките на 5-7 дни , когато няма  усложнения. Когато има, периодът на възстановяване се удължава малко. Лекарства има, но хората трябва навреме да потърсят медицинска помощ", допълни д-р Николов.

Относно темата кога могат да се поставят  противогрипните ваксини,  той каза, че ваксината може да се постави след 6-месечна възраст на детето, може да се въксинират и кърмачета. "Строго препоръчително да се ваксинират децата, които имат хронични заболявания на дихателната ситема, особено при астма. Тя се обостря в условията на грипна инфекция. Деца с хронични сърдечно-съдови заболявания също трябва да се ваксинират", добави той. 

Според д-р Николов  грипната вълна в София се очаква в края на януари и началото на февруари . Трябва да се различава грипът от RS - вируса, който се разпространява в момента. Този вирус засяга предимно кърмачета - възпаляват се най-малките разклонение на бронхиалните разклонения на белия дроб, получава се спазъм, който е много характерен със свиренето в гърдите при децата. Разликата с грипа е, че почти винаги се засягат долните дихателни пътища", уточни лекарят.

Водещи

Най-четени