Пенсионерите искат да не плащат такса на лекарите 17.04 | 16:17

Това поискаха представители на различни пенсионерски организации

От Кремена Бедерева

Да отпадне потребителската такса за пенсионерите, която сега те плащат при посещенията си при личните лекари, поискаха на пресконференция в БТА представители на различни пенсионерски организации.

Около 1,5 милиона са здравно неосигурените българи и когато те се нуждаят от здравна помощ, се осланят само на спешната помощ, а не ходят при личните си лекари, защото трябва да плащат потребителска такса, заяви Трайчо Стойков, съпредседател на движението "Социална солидарност".

Той представи и други искания на пенсионерските организации по повод на обявяването на 2012 г. за европейска година за активно стареене и солидарност между поколенията. Настояваме всяка година да се преизчисляват пенсиите със среден осигурителен доход (СОД) от предходната година, заяви Стойков.

По думите му различните организации на пенсионерите искат да разполагат и с клубове за възрастните хора - без наеми и с право на режийни, в които да получават "чай, кафе и пакетирани стоки, без касов апарат".

Организациите на пенсионерите у нас искат да се приеме и Закон за възрастните хора, както и да могат да участват в занимания, свързани с художествената самодейност, със спорта или с туризма.

Водещи

Най-четени