Пенсионерите ще продължат да плащат 1% от МРЗ при ходене на лекар 02.11 | 12:09

Парламентът не прие потребителската такса при лекар за пенсионерите да бъде 1% от минималната пенсия за осигурителен стаж

От Андриян Георгиев

Парламентът не прие потребителската такса за всяко посещение при лекар или зъболекар на пенсионерите да бъде в размер на 1% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, определена със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.

С 19 гласа "за", 36 "против" и 33-ма "въздържали се" беше отхвърлено предложението на Емилия Масларова, Анна Янева и Румен Овчаров от левицата такава промяна да бъде записана в Закона за здравното осигуряване, съобщава БТА.

В момента за всяка визита при доктор здравноосигурените пациенти дължат по 1% от минималната работна заплата.

Вносителите предлагаха разликата в сумите да се поема от републиканския бюджет по ред, определен в наредба  на министъра на финансите и на здравеопазването.

Минималният социален стандарт при определянето на индивидуалните размери на пенсиите е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, която ежегодно се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. В този смисъл минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст има по-голямо влияние върху  доходите от пенсии, отколкото минималната работна заплата, установена за страната, обосновават предложението си социалистите. 

Водещи

Най-четени