Пеперудените деца най-сетне ще получат помощ 13.02 | 08:08

Скъпоструващите им лепенки ще бъдат поети от Здравната каса

От Елена Кирилова

Болните от рядкото заболяване булозна епидермолиза ще получават специалните лепенки, от които се нуждаят, от Националната здравноосигурителна каса, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в ефира на bTV.

По думите й утре (14 февруари) ще бъде обявен списъкът съгласно Наредба 38, така че ще станат ясни заболяванията, които Здравната каса ще заплаща през 2013 г.

Атанасова подчерта, че в списъка фигурират много редки болести, а болните от булозна епидермолиза, които отдавна търсят съдействие от Министерството на здравеопазването, ще получат помощ под формата на специалните медицински лепенки.

В списъка ще бъдат включени и болните от наследствена фамилна амилоидоза с невропатия.

Болните от булозна епидермолиза са наричани още "пеперудени деца", тъй като кожата им е изключително чувствителна и най-малките наранявания могат да се превърнат в тежки рани.

Лечението и превръзките на тези хора са изключително скъпи, ето защо още през октомври 2012 г. те обявиха, че искат медикаментите им да бъдат поети от Здравната каса.

За повечето пациенти с тази диагноза закупуването на специалните превръзки е невъзможно поради изключително високите цени на медицинските изделия. 

Поради сериозния си проблем болните от булозна епидермолиза преди време се обърнаха и към омбудсмана, изпращайки му жалба, в която настояха да бъде обърнато повече внимание на страдащите от генетичното заболяване. В отговор те получиха подкрепа, а омбудсманът изпрати препоръка до министър Атанасова. 

Водещи

Най-четени