Пийте умерено и редовно, за да не боледувате 28.05 | 16:56

Според ново проучване, честата, но умерена консумация на алкохол може да ограничи шансовете за затлъстяване на черния дроб

От Андриян Георгиев

Ходенето на пъб до пет пъти седмично може всъщност да окаже положителен ефект върху черния дроб. Именно за това "извинение" много мъже чакаха отдавна.

Въпреки това мъжете трябва да се ограничат до около две халби бира или подобно количество вино, на едно ходене на пъб, според ново проучване, цитирано от в. Daily Mail.

Тайната е да се пие редовно, но с мярка, отколкото да се пие само понякога или да не се пие изобщо, разкрива още проучването.

Алкохолът си остава една от основните причини за чернодробна болест, се казва в доклад на Международния научен форум за изследване на алкохола.

Обаче всъщност се оказва, че единствено злоупотребата с алкохол е вредна за здравето. Честата, но умерена консумация на алкохол може да ограничи шансовете за затлъстяване на черния дроб – причина за много болести – до 60%, се казва още в доклада на специалистите.

Това е далеч по-ефективно от въздържанието от пиене и дори по-добре от ограниченото пиене (само понякога).

Изследването е проведено в Япония, като са били документирани пиянските навици на 9 885 мъже, които са били преглеждани от лекари редовно.

Умерените пиячи са имали най-ниските нива на затлъстяване на черния дроб, но по-нататъшните проверки са открили, че това било свързано повече с това колко често са пили, отколкото с това какво количество.

Тези, които са пили три или четири питиета по 21 дни за един месец са имали най-нисък риск от заболяване, показва още изследването.

"Нашите наблюдения навеждат на мисълта, че консумацията на алкохол играе защитна роля срещу затлъстяването на черния дроб при мъжете, а последователната консумация на алкохол може да допринесе за този благоприятен ефект", се казва в доклада на изследователите.

Наднорменото тегло е посочено като много по-сериозен фактор за затлъстяването на черния дроб от алкохола, съобщават още специалистите.

Други подобни изследвания показват, че прекомерната употреба на алкохол възпалява чернодробните клетки, обаче умерената алкохолна консумация намалява възпалението.

Също така прекомерното пиене може да допринесе за наднормено тегло, ала умереното пиене е малко вероятно да го направи. 

Наздраве!

 

Водещи

Най-четени