Пийте шампанско - полезно е! 06.05 | 13:06

То може да бъде използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер

От Кремена Бедерева

Шампанското е полезно за здравето, като то може да бъде  използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер,  твърдят британски учени, цитирани от в. Daily Mail.

Екипът на проф. Джеръми Спенсър от университета в Рединг за пръв път научно доказа ползите от пенливото вино за здравето на хората и за подобряване на пространствената им памет.

Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни  кара да помним по-добре?

Според проф. Спенсър това е фенолната  киселина. Той съветва всички хора, навършили 40 години, да  изпиват от две до три чаши шампанско седмично. "Деменцията  започва да се развива след 40-годишна възраст, докато се  достигнат 80 години, изтъква ученият. Тя води до постепенен  упадък на умствените способности на пациента и колкото по-рано  се вземат мерки, толкова по-добре."

Вестникът припомня, че една трета от британците на възраст над 65 години развиват деменция. Около 80 процента от  шампанското по света е приготвено от два сорта черно грозде -  пино ноар и пино мьоние, комбинирано с бял сорт шардоне. Екипът  на проф. Спенсър констатирал драстично подобрение на  пространствената памет след консумация на шампанско.

Тази памет  ни помага да разпознаваме околната среда и да намираме пътя до  дома.  Учените от университета в Рединг провели опити с плъхове, но  те са сигурни, че шампанското въздейства по същия начин и върху  хората. Екипът давал на опитните животни шампанско, примесено в  храната им в продължение на шест седмици.

Всеки плъх имал  възможност да се придвижи в лабиринт, докато си намери любимото  лакомство. Пет минути по-късно, опитът бил повторен, за да се  види дали гризачът е запомнил своя маршрута си. Без шампанско плъховете регистрирали 50 процентна  успеваемост при запаметяването на пътя си, а когато им било  давано шампанско, процентът скачал на 70.

В организмите на  опитните животни, след редовна консумация на пенливото вино,  било констатирано 200 процентно увеличение на протеините,  играещи важна роля в определянето на ефективната памет. Това  станало само след 6 седмици прием, допълва БТА.

При хората този процес ще  отнеме три години, предполагат учените. Сега екипът от Рединг търси доброволци на възраст над 65  години, които да се включат в експеримент с шампанско, който ще  трае 36 месеца, пише вестникът.

Водещи

Най-четени