Плевнелиев: За степента на развитие на обществото може да се съди по грижите за децата 10.05 | 15:50

Президентът посети МБАЛ "Пловдив" и разговаря с персонала на Дома за медико-социални грижи за деца

От Кремена Бедерева

Проектът в Пловдив за деинституциализацията на децата в риск е знаков не само за България, но и за Европа. Това каза в Пловдив президентът Росен Плевнелиев по повод на услугата, която се осъществява от фондацията "За нашите деца".

Държавният глава посочи, че за степента на развитие на едно общество може да се съди по това как то се грижи за децата си. "В Пловдив видяхме един нов подход, силен екип и най-важното пълна координация между всички институции, ангажирани с проблема", допълни Плевнелиев, цитиран от БТА.

Според президента този проект може успешно да пренесе в цяла България. От финансова гледна точка е важно парите и услугата да следват детето и само това, че 80 на сто от рисковите случаи се решават преди раждането, говори за по-добър икономически механизъм, твърди президентът.

Според Росен Плевнелиев в основата на успеха в Пловдив е промяната в нагласата на мисленето на хората и обединението на лекари и социални работници. Той се ангажира да разказва навсякъде за положителния пример в Пловдив.

В града под Тепетата Росен Плевнелиев се срещна със специалисти и със завеждащия отделението по неонатология в МБАЛ "Пловдив", което е единствено по рода си в Южна България. Държавният глава разговаря и с персонала на Дома за медико-социални грижи за деца.

Посещението му обаче предизвика суетня и притеснение сред пловдивчани. Имаше подадени сигнали, че достъпът до болницата е затруднен. От здравното министерство съобщиха, че персоналът на лечебното заведение е информиран с писмо от директора за предстоящото посещение.

Болницата разполага с три паркинга за пациенти, служители и посетители. Единствено автомобилите на ръководителите на отделения, използващи единия от паркингите, бяха помолени още вчера да не паркират автомобилите си там, за което са получили извинение за неудобството.

Директорът на лечебното заведение д-р Аргиров обяснява още, че лечебното заведение разполага с два входа за пациенти. В болницата не са постъпвали официално оплаквания за затруднен достъп и отложено лечение. Входът за Спешното приемно отделение се намира в друга част на сградата и там достъпът не е бил ограничаван. На същото място е разположен и паркинг, на който хората, които се нуждаят от спешна помощ, могат да паркират автомобилите си.

Болницата е създала необходимата организация посетителите да имат обичайния свободен достъп в деня на посещението. Подсилени екипи на лечебното заведение са били на разположение на пациентите, за да насочват пациентите, уверяват още от ръководството на болницата в Пловдив.

Болницата е получила уверение от НСО, че по никакъв начин няма да бъде затрудняван достъпа на гражданите. Ръководството на болницата приканва всички недоволни на среща, на която да изложат своите оплаквания.

Водещи

Най-четени