Плитките и конската опашка водят до косопад? 13.04 | 11:33

Косопадът има връзка и с диабет от тип 2

От Кремена Бедерева

Много здравото сплитане или завързване на косата има връзка с постоянния косопад, който засяга много африкано-американски жени, сочи ново проучване, цитирано от "Ройтерс".

Резултатите обаче не могат да докажат категорично, че само прическата на косата е в основата на проблема, смята д-р Angela Kyei, която е работила по проучването.

"Няма да ви кажа да не си сплитате косата, но не бих сплитала косата си толкова силно, че след това да изпитвам болка", предупреждава Kyei, от клиниката в Кливланд, щата Охайо.

Продължителното дърпане на косата може да доведе до възпаление на космените фоликули. По принцип това може да доведе до тип оплешивяване, смятат дерматолозите.

Този тип оплешивяване започва винаги в горната част на скалпа и се разпространява бавно към останалата част на главата. Той се среща само при чернокожите жени.

Наблюденията започнали още от 1960 г. и доказали връзка с изправянето на косата с преса.

При новото изследване повече от половината от жените, страдащи от косопад, споделили, че са сплитали косата си или са я третирали по някакъв друг начин с опъване, като в това число, са си слагали и изкуствени коси.

В рамките на проучването е установено още, че жените с диабет тип 2 са по-склонни да страдат от косопад. "Ако имате косопад, който е постоянен - трябва да се потърси лекарска помощ", съветват специалистите.

Най-четени