Плодчета и портокали в чест на откривателя на витамин С 16.09 | 12:36

Днес се навършват 118 г. от рождението на Алберт Сент-Георги

От Кремена Бедерева

Google запазва традицията да отбелязва значими събития. Напоследък, световната търсачка напомня на своите фенове за най-различни личности или за важни за местната локализация на търсачката събитие.

Google дори обърна специално внимание и на българските си потребители, като ги поздрави със специално лого мартеница.

Днес – 16 септември, търсачката изненадва с ново лого – плодчета и портокали.

Закачливата картинка символизира отбелязването на годишнината от рождението на откривателя на витамин С.

На 16 септември преди 118 г. в Будапеща е роден унгарският учен Алберт Сент-Георги.  През 30-те години работи в Сегедския университет, където открива и така полезния витамин C. За тези открития през 1937 година получава Нобелова награда за физиология и медицина.

Наградата се връчва всяка година на учени, допринесли в името на човечеството със забележителни постижения в различни биологични науки.

По време на Втората световна война Алберт Сент-Георги  участва в антигерманската съпротива в Унгария и в дипломатически преговори за излизането на страната от войната. След установяването на комунистическия режим през 1947 година емигрира в Съединените щати, където остава до края на живота си.

Откритието на Сент-Георги се използва и до ден-днешен. Витамин C се използва, освен като хранителна добавка, съдържа се в много лекарства против грипни и простудни заболявания.

Водещи

Най-четени