По 5-има бг пациенти годишно с белодробна трансплантация във Виена 25.01 | 12:27

Подписано е споразумение, според което наш екип за трансплантации ще се обучава до 2020 г., когато ще поеме операциите

От iNews

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетска болница Виена (АКХ). След разговорите здравният министър, заедно с проф. Клепетко, дадоха брифинг пред медиите.

Това, което направихме днес, е подписването на споразумение за обучение и квалификация на български екип, в областта на белодробната трансплантация.

Това е документът, който дава зелена светлина за обучение на наши специалисти. Най-късно през 2020 година белодробните трансплантации ще се извършват на територията на нашата страна, заяви министър Ананиев.

В този преходен период всяка година по 5 български пациенти, които имат нужда от трансплантация, такава ще им бъде извършена във виенската болница, обясни здравният министър. Селекцията на самите пациенти ще бъде направена от болницата Св. Екатерина, което ще координира работата с виенската болница. Този ангажимент, който е поел проф. Клепетко.

Трансплантациите могат да започнат веднага. Проф. Клепетко заяви, че проектът е голям. Искаме да подобрим трансплантациите в България и искаме да направим възможна транспантацията на бял дроб в България. Без наличие на органи за трансплантация, ние не можем да помогнем на други хора. Затова цетрална задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е да се даряват органи. Що се отнася до трансплантацията на бял дроб и в миналото сме се опитвали да помогнем на България. Виена има голям опит в това да помага на други държави при обучението на специалисти. На година до 5 български пациенти ще бъдат трансплантирани с бял дроб във Виена. Нашите ресурси и възможности не са толкова неограничени, но това е едно добро начало, трябва да се започне отнякъде.

Проф. Клепетко изказа задоволството си от съвместната работа. В блзиките дни ще направим официално заявление за членство в Евротрансплант, заяви още здравният министър.

Водещи