По-добре пилешка пържола, отколкото пилешка супа 29.01 | 13:14

Специалистите от РИОКОЗ съветват при грип

От Елена Коцева

Висока температура, зачервено гърло, кашлица, хрема, мускулни и ставни болки, стомашно-чревни смущения, загуба на апетит... Налага ли се, точно когато нямаме апетит, да се насилвате да ядете?

 Не трябва да гладувате когато сте болни!

 Когато сте болни, обикновено ви липсва апетит. Но специалистите от РИОКОЗ са единодушни, че е по-добре да се насилвате да сложите нещо в устата, отколкото да гладувате.

Човешкият организъм е като машина. За да работи, има нужда от енергия. Храната е неговото гориво. Когато човек е болен, повишената температура увеличава необходимостта от енергия с около 10% на всеки градус отгоре. Ако прескачате хранения, или ако поемате по-малко храна, организмът ви ще си наваксва "липсващото гориво" от запасите мазнини. Лошото на този наваксващ процес е, че води до образуване на специфични шкартосубстанции - кетонни тела. Тези отпадъчни продукти на метаболизма не се изхвърлят от организма чрез урината, а отчасти се използват отново (от сърцето, от надлъжната мускулатура, от мозъка и от черния дроб) за производство на енергия.

При образуване на кетоните тела с по-голяма бързина, отколкото се изразходват (за производство на енергия), те се натрупват в организма, предизвиквайки смущения като гадене и повръщане.

Прибавени към другите симптоми на грипа, последните съвсем влошават състоянието на болния. Принципно образуването на кетонни тела не представлява особена опасност за здравите хора, но води до рисковано нарушаване на баланса в организма при диабетиците и сърдечноболните. Затова е по-добре да не карате организма да си набавя енергия по заобиколени пътища, а да го зареждате редовно с "гориво", още повече по време на грип.

Много течности!

При грип, проявяващ се с висока температура, е особено важно да поемате много течности, за да помогнете на организма да навакса изгубените чрез обилното потене.

Тялото изпитва неистова нужда от хидратация. Освен чиста вода, се препоръчва билков чайи разредени с вода плодови сокове (в съотношение 1:1).
Много добре е, ако на ден поглъщате между 1.5 и 2 литра течности.

Зеленчуците и плодовете на пюре!

Пасираните с малко нискомаслено прясно мляко плодове и зеленчуци се препоръчват най-вече на децата, болни от грип, но и за възрастните те са като лечебен мехлем, защото се преглъщат много лесно. А това не е без значение, когато гърлото ви е зачервено и болезнено възпалено. Другите им предимства са, че са лесносмилаеми и хранителни.

Изключително подходящи за болни от грип са най-вече пюретата от ябълки и моркови. За ябълките – е казано: "Една ябълка на ден, гони докторът далеч от къщи."

Морковеното пюре е полезно,  зарежда организма с голямо количество бетакаротин - мощен антиоксидант, който организмът преобразува отчасти във витамин А. Само че пюрето от моркови трябва да се консумира с малко мазнина (бучка краве масло например), за да се усвои по-пълноценно бетакаротинът.

Цитрусовите плодове консумирайте във вид на фреш!

Портокалите, лимоните и грейпфрутите е по-добре да се консумират на сокове. Най-здравословен е ефектът от тях, ако се приготвят на фреш (сок, който съдържа частици плодово месо). Но въпреки че са полезни, с тях не бива да се прекалява - 3 или 4 портокала на ден са напълно достатъчни, за да покрият дневната необходимост на болния от грип организъм от витамин С.

Фрешът трябва да се пие прясно изцеден, защото витамин С се разгражда много бързо при контакт с въздуха и светлината.

Кажете НЕ на супите и алкохола!

Често пъти на болните за по-бързо възстановяване се препоръчват зеленчукови или месни супи. В действителност супите засилват отделянето на стомашни сокове, а оттам и киселинността в стомаха. Целта е да се намали киселият вкус в устата и чувството на "празния стомах", които често пъти се явяват съпътстващи грипа симптоми. В този смисъл пилешката супа за която се казваше, че е възстановяваща при грип храна, предизвиква неприятни парения в стомаха.

За да се сдобиете с повече сили, е по-добре да изядете една пилешка пържола, отколкото една пилешка супа.

Ако си болен от грип, не бива допълнително да претоварвате работата на черния дроб с консумация на алкохол.

Чаша вино по време на хранене е единствената позволена, алкохолна напитка. Твърдо НЕ обаче на концентратите.

Не консумирайте яхнии и твърде силните подправки!

Най-подходящият вид термична обработка на храната по време на грип е всъщност най-бързата - тази, която не предполага запържване и употреба на много подправки. Това е скарата, печеното с малко мазнини(прибавено в края на изпичането) месо, обилно полято с лимонов сок (току що изстискай), никакво пържено иливсякакви ястия обилно полети с мазни сосове. В това число и яхнии, защото се правят със запръжка. Като се има предвид, че болният от грип няма апетит, подправките, като стимулиращи апетита добавки, не бива да се изключват съвсем от менюто му. За овкусяване на ястията обаче трябва да прибягвате до употребата на леки, ароматни подправки като: босилек, магданоз, розмарин, риган, мента.

Забравете за силно пикантните като черен пипер и чубрица, които дразнят стомаха.

Не забравяйте! Правилното хранене с подходящата терапия (след консултация с лекар) води до бързо възстановяване на организма.

Водещи

Най-четени