По света са известни повече от 7 хиляди редки заболявания 27.02 | 15:48

От тази година редките заболявания са лекувани чрез системата на НЗОК

От Кремена Бедерева

Има тенденция за положителна промяна на българската здравна система към хората с редки заболявания. Това заяви за БТА в Плевен Владимир Томов, председател на Националния алианс на хора с редки болести.      

По света са известни повече от 7 хиляди редки заболявания, Алиансът оказва подкрепа на хора с около 30 заболявания, а в нашата здравна система се извършва пълното лечение на 8 редки заболявания, посочи Томов.

От тази година редките заболявания са лекувани чрез системата на Националната здравноосигурителна каса. Очаквахме с тази промяна процедурата, по която се осигуряват средствата да бъде по-достъпна за пациентите, но се оказа, че тя продължава да  бъде тромава и държи в напрежение болните и техните семейства, коментира Томов.

В другите държави от Европейския съюз са напреднали много, докато у нас някои сфери - като рехабилитацията и социалната адаптация на хората с редки болести, не са предвидени в нито една законодателна инициатива, каза председателят на Алианса.

Европейският ден на редките болести - 28 февруари днес беше отбелязан в Плевен с концерт на площад Възраждане, в който бяха ангажирани група Сигнал, Северняшкият ансамбъл, състави от столицата и града-домакин.

Утре водещи национални експерти ще изнесат лекции в Медицинския университет пред семейни лекари и студенти как да разпознават и лекуват някои редки болести.

Водещи

Най-четени