Повече шоколад – по-здраво сърце 09.11 | 14:26

Според австралийски учени по един шоколад на седмица помага на възрастните жени да страдат по-рядко от сърдечни заболявания

От Нели Минчева

По-възрастните жени, които ядат повече шоколад, са по-малко предразположени към сърдечни проблеми след около 10-годишен период на началото на засилената консумация, сочи ново изследване, цитирано от Ройтерс.

Дамите над 70-годишна възраст, които са изяждали поне по един шоколад на седмица в продължение на много време, са с 35% по-малко застрашени от влизане в болница или смърт заради сърдечно заболяване и с 65% по-малко изложени на риск от инфаркт.

Все пак авторите на изследването – медицински екип от Австралия - предупреждават, че не е нужно да се ядат огромни количества шоколад и не бива да се прекалява със захарта.

Подчертава се и че все още е много рано да започне да бъде „предписван“ шоколад на жените в напреднала възраст и, дори и по-нататъшните проучвания също да докажат неговата полза, едва ли скоро лекарите ще повярват безрезервно на оригиналната рецепта за здраве.

Според австралийските учени опасността идва най-вече от това хората да не започнат да ядат повече шоколад от необходимото, без да се лишават от други калории в дневното си меню за сметка на добавяните от какаовите блокчета. В този случай пациентите биха повишили теглото си и нивата си на кръвна захар и, вместо полезен, шоколадът ще се окаже вреден за здравето.

Това не е първото изследване, която възхвалява ползата от шоколада. През 2008 г. вече се появи подобен труд в Италия, но той изтъкваше само предимствата на черния шоколад.

Миналата година се появи и втори доклад, подчертаващ ползата от черния шоколад върху кръвоносната система на жените в менопауза, както и от ябълките и червеното вино.

Смята се, че флавоноидите, които се съдържат в шоколада, понижават риска от болести на сърцето, които са основна причина за смърт в индустриализираните страни. Тези съединения помагат за увеличаването на азотния окис, който на свой ред регулира функционирането на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Водещи

Най-четени