Погват болницата в Пазарджик заради смърт при спиране на тока 30.10 | 12:26

80-годишна жена почина в реанимация, когато токът прекъснал. Разпоредена е проверка

От Диана Цветкова

Възрастна жена е починала в Пазарджишката болница след спиране на тока.

80-годишната пациентка е лежала в реанимацията с тежка сърдечна недостатъчност и е била на командно дишане. Тя е починала в понеделник сутринта, когато заради авария електрозахранването в лечебното заведение е прекъснало.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е разпоредила проверка по случая. По думите ѝ след спиране на тока не е заработил генераторът в болницата и така пациентката е починала. От EVN са потвърдили, че е възникнала авария, докато според директора на болницата ставало дума за планов ремонт.

"Ако се установи, че е проявена небрежност в болницата в Пазарджик, директорът ѝ ще бъде освободен", каза Атанасова пред БНТ. Тя уточни, че още на 2 октомври е издала заповед до всички директори на лечебни заведения да се проверят електрическите системи, предвид зимния сезон.

Същевременно директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Пенко Кацарски заяви, че не може да се прави връзка между смъртта на пациентката и спирането на тока.

"Това е стечение на обстоятелствата, защото не става въпрос за това дали, а кога щеше стане този случай, тъй като заболяването е тежко, а жената е възрастна – на около 80 години", заяви Кацарски пред агенция "Фокус".

Той изтъкна, че при спирането на тока в реанимацията е имало и друга жена на изкуствена белодробна вентилация, която е жива.

Директорът на болницата посочи още, че починалата е майка на негов колега и също е била медицинско лице и затова е направено всичко възможно тя да бъде спасена. В болницата вече тече вътрешна проверка по случая.

Водещи

Най-четени