Подхващайте диета с манго 24.04 | 16:49

То намаля нивото на кръвната захар у дебелите хора

От Кремена Бедерева

Мангото може да намали нивото на кръвната захар у затлъстели хора, сочат резултатите от изследване.

Експертката по храненето Едралин Лукас и колегите й от Държавния университет на Оклахома в Стилуотър изследвали ефекта от ежедневната консумация на манго у затлъстели хора, чийто индекс на телесна маса е 30 или по-голям.

Изследването обхванало 11 мъже и 9 жени, пише UPI.

Всекидневното меню на участниците за 12 седмици включвало добавки от 10 гр. сушено манго, които се равняват на 100 гр. прясно манго. Резултатите показали, че кръвната захар намаляла значително и у мъжете, и у жените, уточнява БТА.

Колкото до индекса на телесна маса, той се увеличил у жените, но не и у мъжете. Авторите на изследването предупредиха, че са нужни допълнителни проучвания, за да се установи със сигурност какъв е ефектът от консумацията на манго върху човешкото здраве.

"Получените резултати потвърдиха онова, което знаехме въз основа на изследвания с животни - мангото намалява кръвната захар у мишки, които са консумирали мазни храни, заяви Лукас. Известно е, че то съдържа смес от полифенолни съставки.

Предишни изследвания разкриха, че съдържащите си в соята, зеления чай и гроздето полифенолни съставки имат положителен ефект върху мастните тъкани."

Водещи

Най-четени