Полезни ли са витамините? 17.12 | 20:20

И има ли смисъл изобщо да ги пием

От Кремена Бедерева

Мултивитамините и минералните добавки не могат да предотвратят инсулт. Те не способстват и за подобряване на паметта, установиха американски учени, чийто труд е публикуван в Annals of Internal Medicine.

Статистически данни показват, че повече от половината от възрастното население на САЩ приема витамини. Мнозина се надяват, че те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и рак, че подобряват паметта. "Няма доказателства, че витамините и добавките са полезни в дългосрочна перспектива. Те не могат да предотвратят инсулт или инфаркт" - твърди Едгар Милър, професор по медицина и епидемиология от университета "Джонс Хопкинс", един от авторите на изследването.

В статията "Достатъчно: стига сме харчили пари за витамини и минерални добавки", са обхванати три различни научни труда. В тях се анализира може ли приемането на витамини да предотврати сърдечни пристъпи, рак, да подобри когнитивните функции на хората на над 65-годишна възраст. Първият научен труд обхваща 27 изследвания, в които са участвали повече от 450 000 души, допълва БТА. На тази база учените са стигнали до извода, че мултивитамините не способстват за предотвратяване на сърдечносъдови болести и рак.

А при пушачите, които приемат бета-каротин, рискът от рак на белите дробове дори нараства. Вторият труд показва, че пиенето на витамини не намалява риска от повторен сърдечен пристъп. Третият свидетелства, че витамините не подобряват когнитивните функции. В него са участвали почти 6000 мъже на над 65 години.

В продължение на 12 години едни от тях са пили мултивитамини, а останалите - плацебо. Оказало се, че ефектът от тях е еднакъв. В статията си американските учени подчертават, че индустрията, съсредоточена върху производството на витамини и минерални добавки, носи огромни печалби. Всяка година те възлизат на около 12 милиарда долара.

Водещи

Най-четени