Полезните качества на ментата 10.05 | 19:40

Билката изненадва с много ползи за здравето

От Боян Кърпачев

Ментата отдавна е причислена към продуктите, предназначени да се грижат за тялото. Известна със своя свеж вкус, тя предлага на човека много ползи за здравето, отвъд приятния вкус. Тази билка често се среща в различни продукти, като например козметични продукти, вода за уста, хранителни продукти и пасти за зъби.

Ментата съдържа достатъчно количества цинеол, лимонен и дихидрокарвон. Тези съединения помагат на билката да предаде своите лечебни свойства, които носят ползи за здравето на хората.

Ментата помага при стомашни разтройства1274582
Едно от най-важните приложения на ментата е за лечение на стомашно-чревни проблеми. Билката е доказано ефективна при лечение на редица нарушения в храносмилането. Единия от методите, чрез които върши това, е отпускането на мускулите на стомаха. ментата подпомага при лечението на състояния като гадене, синдром на раздразненото черво, разстройство и диария, както и други общи храносмилателни проблеми. Това са заключенията в наскоро публикувано в
Phytotherapy Research проучване на ефектите от пиенето на ментов чай.

Ментата помага за намаляване на възпалението
Научно изследване доказва ползите при използването на мента за лечение на състояния като болки в гърлото, които често водят до възпаление и подуване. Ментата също се оказала обещаваща при намаляването на възпалението на дихателните пътища. Част от участниците в проучването получили облекчение, когато прилагали мента директно в устната кухина. В други случаи ментата предложила облекчение при зъбобол, главоболие и спазми.

Ментата помага при прекомерно окосмяване

Състоянието, при което се наблюдава анормален растеж на косми по стомаха, лицето и гърдите на жените се нарича хирзутизъм. Разбираемо, това състояние може да доведе до голям стрес за тези жени. Изследване, публикувано в Phytotherapry Research, дава надежда за страдащите от това състояние. Участниците в проучването пили по две чаши чай от мента на ден в продължение на пет дни. Чая довел до намаляване количеството на андрогените в организма на тези жени. Андрогените са хормоните, които да карат женското тяло да придобива мъжествени черти, като окосмяване по лицето.


Водещи

Най-четени