Полезно или вредно действително е червеното вино 26.02 | 16:14

Редица изследвания показват ползите и недостатъците от консумацията на напитката

От Мартина Панайотова

На качествата и недостатъците на червеното вино са посветени редица научни материали. Редица проучвания изтъкват ползите от ферментилария гроздов сок, но има и не малко такива, които ни предупреждават за опасностите, свързани с употребата му.

От Kulinar.bg решиха да синтезират голяма част от информацията, касаеща консумацията на червено вино.

Ползите са следните:

Множество изследвание показват връзката с умерената употреба на вино, която се равнява на една чаша за жените и две за мъжете на ден, и понижаването на риска от сърдечни болести, инфаркт и вероятност за развиване на диабет. В някои изследвания умерената консумация на вино е свързана и с най-ниски нива на смъртност. Счита се, че виното повишава "добрия" холестерол, но това е само една малка част от ползите.

 Антиоксидантите в червеното вино също спомагат за добрата циркулация на кръвта до мозъка, предотвратявайки мозъчен удар. Два от тях, които се намират в ципата и семето, предпазват клетките от влиянието на свободни радикали, които се считат за причинители на сърдечни болести, Паркинсон и Алцхаймер.

Според проучвания върху гените на дълголетието виното удължава живота. Изследователи от американската здравна асоциация препоръчват умерени количества на червено вино или гроздов сок да бъдат включвани ежедневни в менюто ни, заедно с други плодове и зеленчуци. 

Кои са недостатъците от консумацията на червено вино, може да разберете от Kulinar.bg.

 

Водещи

Най-четени