Ползвайте антирефлексни очила, препоръчват специалисти 22.05 | 12:41

Препоръчително е при постоянна работа с компютър да се слага изкуствена сълза

От Андриян Георгиев

Офталмолози съветват да използваме антирефлексни очила, дори да нямаме нужда от диоптър. Мярката е превантивна за предпазване на очите от увреждане.

Лекари препоръчват дори при постоянна работа с компютър да се слага изкуствена сълза. 

"Заставайки пред монитора, забравяме да мигаме. Това изсушава роговицата, а изкуствената сълза овлажнява и протектира роговицата", коментира д-р Антоанета Николова, цитирана от БТА. 

Офталмолозите са притеснени от широкото разпространение на заболяването макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ), която предизвиква постепенна загуба на зрение, а в някои случаи води и до слепота.

Всеки четвърти пациент във възрастта над 60 години у нас страда от възрастова дегенерация на жълтото петно на окото (макула), каза доц. д-р Тошо Митов д.м.н., председател на Българското дружество по офталмология.

Преди 30 години хората с диагноза МДСВ, преминали през един кабинет, се брояха на пръстите на една ръка за цяла година, твърди д-р Николова. Специалистите определят, че драстичното повишаване  на заболяването се дължи на генетични фактори, дефицит на антиоксиданти, замърсяване на въздуха, прекомерна работа с компютър и гледане на телевизия.

Те препоръчват ранна  диагностика на заболяването, за да се постигне по-ефективно лечение.

МДСВ засяга централния участък на ретината, наречен макула, която е ключова зона за зрението, поясни д-р Николова. Засегнатите хора може да виждат един предмет или лице, но не могат да различават чертите им. Поради това те не са способни да извършват обичайни ежедневни дейности като четене, писане, шиене или шофиране.

По данни на Световната здравна организация през следващите десетилетия честотата на заболяването ще се утрои. Сред рисковите фактори - освен напредването на възрастта, са и неправилно хранене, затлъстяване, пряко излагане на слънчева светлина, тютюнопушене, високо кръвно налягане и светли ириси, предупреждават лекарите.

Пушачите са два пъти по-предразположени към загуба на зрение в зрелите си години в сравнение с непушачите.

Прякото и продължително излагане на слънчева светлина без подходящи слънчеви очила може да предизвика значимо увреждане на очите в течение на годините. Слънчевите очила филтрират вредната ултравиолетова и синя светлина, затова ги ползвайте, препоръчват офталмолози.

След 50-годишна възраст ходете редовно на офталмолог, съветват още от браншовото сдружение.

Лекарите препоръчват богат на плодове и зеленчуци хранителен режим, редовна физическа активност, недопускане на наднормено тегло, както и сбогуване с цигарите. 

Първите симптоми на МДСВ може да останат незабелязани, но с развитието на заболяването засегнатите хора започват да виждат тъмни области, или зрението им става замъглено или изкривено, уточни д-р Николова. По думите й МДСВ е основната причина за слепота при хората в напреднала възраст. От заболяването страдат едва 2 на сто от хората на средна възраст.

Симптоми на заболяването са често изчезване на буквите по време на четене, влошаване на цветното виждане, изглеждане на правите линии като вълнообразни и др. МДСВ засяга повече от 25 млн. души в света. Очаква се към 2020 г. в световен мащаб 7,5 млн. души на възраст над 65 години да загубят централното си зрение, вследствие на МДСВ.  

Водещи

Най-четени