Ползи и вреди от всекидневната консумация на диня 06.07 | 12:41

В разгара на лятната жега динята се превръща в любимото лакомство на милиони – сочна, сладка и изключително освежаваща. Но какво се случва, ако консумираме диня всеки ден? Дали това наистина е полезно за здравето ни?
На този въпрос отговарят специалистите, цитирани от РБК-Украйна и Eating Well.
Какво се случва, ако често ядем диня?
Подпомага хидратацията на организма
Диетологът Маги Михалчик обяснява, че динята съдържа изключително голямо количество вода, което я прави отличен избор за поддържане на хидратацията и баланса на електролитите в тялото. В нея се съдържат ценни минерали като калий и магнезий. Не случайно цели 92% от съдържанието на динята е вода, което я прави идеален плод за ежедневна консумация в горещите месеци.
Динята е богат източник на антиоксиданти
Антиоксидантът ликопен е веществото, което придава яркочервения цвят на динята и едновременно с това помага на организма да се бори със свободните радикали – фактор, свързан с по-нисък риск от хронични заболявания. В комбинация с витамин C, ликопенът действа превантивно срещу развитието на ракови, сърдечни и невродегенеративни заболявания.
Засилва имунната система
Динята е отличен източник и на витамини А и С – ключови елементи за добър имунитет и здрава кожа. Витамин C е мощен антиоксидант, който не само предпазва, но може да помогне и при лечението на респираторни и системни инфекции. Проучвания показват, че комбинацията от витамини и антиоксиданти в динята подобрява общото състояние на имунната система.
Подобрява сърдечното здраве
Ликопенът в динята може да спомогне за понижаване на холестерола - ключов фактор за добро сърдечносъдово здраве.
Хранителна стойност
Динята е отличен източник на витамини C и А, а високото съдържание на калий и магнезий подпомага хидратацията на тялото.
В една порция (около 150 г) нарязана диня се съдържат:
- Калории: 46
- Въглехидрати: 12 г
- Фибри: 1 г
- Общо захари: 9 г
- Белтъчини: 1 г
- Мазнини: 0 г
- Натрий: 2 мг
- Витамин C: 12 мг (20% от дневната норма)
- Калий: 170 мг (4% от дневната норма)
- Магнезий: 15 мг (4% от дневната норма)
Безопасна ли е динята за всеки?
Динята обикновено е безопасна за повечето хора, но има и някои изключения. Прекомерната консумация може да доведе до рязко повишаване на кръвната захар, което е рисково за хора с диабет или инсулинова резистентност. Освен това, при някои хора с алергия към треви, праскови, целина, домати, портокали или пъпеш, е възможна алергична реакция и към динята.
Водещи
-
482 000 са диабетиците в България
Стрес, нездравословно хранене, малко сън и липса на физическа активност водят до затлъстяване,...
14.10 | 17:59
-
Министър Пешев награди с парична премия Карлос Насар
„С невероятния си талант, силен спортен дух и постоянство ти доказа, че мястото на българските...
14.10 | 17:45
-
Кремъл приветства желанието на Тръмп за мир в Украйна
Москва даде да се разбере, че ще сметне подобна доставка за опасна ескалация на войната
14.10 | 17:30
-
Нешка Робева разкри заветите на Ванга от Рупите
Тя сподели, че за нея леля Ванга винаги е била учител на световно, вселенско ниво
14.10 | 16:59
Най-четени
-
Полицаи крият камера за скорост зад кофи за боклук
Това е поредният пример за "креативен" подход от страна на униформените в региона, след като...
14.10 | 14:45
-
Над 360 000 българи работят и след пенсия за 16 лева отгоре
Средното увеличение на месечната пенсия в резултат на допълнителния стаж е 16,36 лева
14.10 | 10:30
-
6 държави, в които бензинът е по-евтин от водата
. В същото време литър бутилирана вода се търгува за около 0,60 долара заради срив в...
14.10 | 10:45
-
Нешка Робева разкри заветите на Ванга от Рупите
Тя сподели, че за нея леля Ванга винаги е била учител на световно, вселенско ниво
14.10 | 16:59