Ползи и вреди от всекидневната консумация на диня 06.07 | 12:41

В разгара на лятната жега динята се превръща в любимото лакомство на милиони – сочна, сладка и изключително освежаваща. Но какво се случва, ако консумираме диня всеки ден? Дали това наистина е полезно за здравето ни?
На този въпрос отговарят специалистите, цитирани от РБК-Украйна и Eating Well.
Какво се случва, ако често ядем диня?
Подпомага хидратацията на организма
Диетологът Маги Михалчик обяснява, че динята съдържа изключително голямо количество вода, което я прави отличен избор за поддържане на хидратацията и баланса на електролитите в тялото. В нея се съдържат ценни минерали като калий и магнезий. Не случайно цели 92% от съдържанието на динята е вода, което я прави идеален плод за ежедневна консумация в горещите месеци.
Динята е богат източник на антиоксиданти
Антиоксидантът ликопен е веществото, което придава яркочервения цвят на динята и едновременно с това помага на организма да се бори със свободните радикали – фактор, свързан с по-нисък риск от хронични заболявания. В комбинация с витамин C, ликопенът действа превантивно срещу развитието на ракови, сърдечни и невродегенеративни заболявания.
Засилва имунната система
Динята е отличен източник и на витамини А и С – ключови елементи за добър имунитет и здрава кожа. Витамин C е мощен антиоксидант, който не само предпазва, но може да помогне и при лечението на респираторни и системни инфекции. Проучвания показват, че комбинацията от витамини и антиоксиданти в динята подобрява общото състояние на имунната система.
Подобрява сърдечното здраве
Ликопенът в динята може да спомогне за понижаване на холестерола - ключов фактор за добро сърдечносъдово здраве.
Хранителна стойност
Динята е отличен източник на витамини C и А, а високото съдържание на калий и магнезий подпомага хидратацията на тялото.
В една порция (около 150 г) нарязана диня се съдържат:
- Калории: 46
- Въглехидрати: 12 г
- Фибри: 1 г
- Общо захари: 9 г
- Белтъчини: 1 г
- Мазнини: 0 г
- Натрий: 2 мг
- Витамин C: 12 мг (20% от дневната норма)
- Калий: 170 мг (4% от дневната норма)
- Магнезий: 15 мг (4% от дневната норма)
Безопасна ли е динята за всеки?
Динята обикновено е безопасна за повечето хора, но има и някои изключения. Прекомерната консумация може да доведе до рязко повишаване на кръвната захар, което е рисково за хора с диабет или инсулинова резистентност. Освен това, при някои хора с алергия към треви, праскови, целина, домати, портокали или пъпеш, е възможна алергична реакция и към динята.
Водещи
-
Появи се тревожна информация около черния леопард и неговото изчезване край Шумен
Този факт е притеснителен, тъй като майките, грижещи се за малките си, стават изключително...
07.07 | 17:59
-
о-високи са таксите за платено обучение във ВУЗ-овете, държавната поръчка - с малък ръст
Министърът подчерта, че има проблем с таксите на студентите с платено обучени.
07.07 | 17:20
-
Нощни заведения в Кюстендил се пълнят с непълнолетни
Проверките са направени при специализирана операция за опазване на обществения ред и...
07.07 | 17:00
-
Убийство заради крава в Пернишко! Тялото заровено в двора на фермата
Пострадалият бил оставен в безпомощно състояние и впоследствие починал. Тялото му е било...
07.07 | 16:45
Най-четени
-
Появи се нова версия за черния леопард
По нейни думи на появилото се по-късно видео от Румъния е заснета домашна котка, като...
07.07 | 12:59
-
Продължава низходящата тенденция в цените на основни хранителни стоки и тази седмица
Той допълни, че спрямо миналата година има ръст от 9 лева в стойността на потребителската...
07.07 | 15:00
-
Приемането на еврото навлиза в последната фаза
Приемане на еврото през следващата година
07.07 | 10:14
-
Заради европейска директива се очаква скок на горивата
За цените на горивата след влизане на еврото Бенчев заяви, че цената ще се изчислява така,...
07.07 | 10:30