Половин милион българи не знаят, че не могат да имат дете 03.10 | 17:18

Това сочат данните от проучване

От Цанка Донкова

Между 360 и 500 хиляди души у нас не знаят дали имат репродуктивен проблем, а в случай, че имат такъв - не са наясно към кого да се обърнат.

А повече от пет години минават преди двойките с репродуктивни проблеми да имат дете, това сочат данните от проучване, направено в периода 13 август - 2 септември, обхванало 1070 души.

То е инициирано от на Фондация "Искам бебе" и Сдружение "Зачатие" и е проведено в интернет.

53,6% от анкетираните имат репродуктивни проблеми в момента, като няма значение дали са мъже или жени.

Средната възраст, на която двойките разбират за проблема си, е 28,9 години, като почти 59% от тях са се сдобили с дете след инвитро процедура, 16% са се подложили на терапия, а 8,9% са разчитали на забременяване по естествен път.

Над 1%, което е около 30 хиляди души са опитвали да решат проблема си по пътя на самолечение, а 4% от запитаните са посочили като причина за репродуктивните си трудности психологически причини, допълва БТА.

Като положителен момент в проучването Радина Велчева от "Искам бебе" изтъкна, че над 90% от анкетираните, които в момента имат репродуктивни проблеми, знаят за Фонда за асистирана репродукция и биха се възползвали от него.

Фондацията ще настоява в Националната здравна стратегия да бъде включено възстановяването на кабинетите по стерилитет в болниците, тъй като близо 43% от анкетираните са отговорили, че наличието на такива специализирани кабинети в по-малките градове ще им спести много време и средства.

Водещи

Най-четени