Половин милион българи са носители на хепатит В или С 30.05 | 14:15

Не ползвайте чужди четки за зъби или самобръсначки

От Десислава Маданска

Около половин милион българи са носители на хепатит В или С. Това съобщи Красимир Антонов, началник на отделение в столичната болница "Св. Иван Рилски".

По думите му някои дори не знаят, че са носители на вируса, и затова доста от тях са застрашени от развиване на цироза или рак на черния дроб.

Антонов обясни, че всички, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В, но вирусолозите наблюдават увеличение на броя на болните на възраст около 25 години, предаде БТА. Затова било необходимо реваксинация на младите хора.

От изнесените данни става ясно, че близо 80% от пациентите на хемодиализа са болни от хепатит С. Рискова група били и претърпелите преди години трансплантации. Проблем обаче били медикаментите за лечение на хепатит, тъй като можели да доведат до отхвърляне на новия орган.

По думите на Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист", до пет пъти ще се увеличат разходите за лечение на хепатит В и С в европейски мащаб през следващите 5 до 10 години. Той посочи, че годишно у нас се отделят между 10 и 12 млн. лв. за лечение. Всяка година обаче се откривали по 320 нови случая на болни от хепатит С.

Най-често заразата става по полов път, чрез използване на общи игли, татуиране или пиърсинг, ползване на общи четки за зъби и самобръсначки.

Водещи

Най-четени