Получаваш животоспасяващо лекарство само ако си вземеш такси 10.03 | 16:28

Жителите на село Карбинци никога не са имали аптека

От Теодора Кокаланова

150 жители на село Карбинци, по-голямата чст от които са пенсионери, нямат лекар и никога не са имали аптека. "В селото живеят и 30 деца. От съседното село Орешец всяка седмица идва лекар, който преглежда пациенти", обясни Павлина Григорова, кметски наместник на населеното място.

Често възрастните хора се обръщат към Филиала за спешна медицинска помощ в Димово, откъдето идва линейка с медицински екип. "Карбинци е на 30 км от Димово, през зимата за половин час спешният екип е в селото. Нямам оплаквания за забавяне на линейката или за екип, който не е отговорил на повикване", обясни Григорова.

Тя посочи, че в селото никога не е имало аптека. "За да се снабдят с лекарства, се налага хората да вземат такси и да отидат до Димово. Автобусът през селото минава само в сряда и пътува за Видин. Ако човек се разболее в четвъртък, няма как да чака следващата сряда за лекарства", обясни Павлина Григорова. Тя посочи, че подвижната аптека, която преди е минавала през ден в селото, е била добро решение, но заради законови ограничения е спряла да идва, предаде агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени