Полякините ще пият хапче „за след това“ само с рецепта 25.06 | 14:19

Президентът подписа спорния закон, въпреки недоволството на мнозина

От iNews.bg

Полякините ще могат да си купуват хапче за спешна контрацепция единствено, ако им е изписано от лекар. Президентът на страната Анджей Дуда подписа закон, с който се ограничава свободния достъп до таблетката, известна като "за след това".

Нормативният акт е предложен от управляващата консервативна католическа партия "Право и справедливост", от която е и самият Дуда, предаде БНТ. Предишното либерално правителство разреши хапчето да се купува без рецепта от лица над 15 години, съгласно европейска разпоредба. Това не е първото противоречиво решение на управляващата партия в областта на сексуалното здраве.

През 2015 година, пак по нейна инициатива, беше спряно държавното финансиране на ин витро програмите. Година по-късно управляващите направиха опит да ограничи правото на аборт. Решението обаче предизвика бурни протести и под обществения натиск законопроектът беше оттеглен. Мнозина, включително от медицинските среди , вече изразиха недоволство срещу новото ограничение, защото хапчето трябва да се приеме възможно най-бързо след половия акт.

Водещи