Помага ли аспиринът срещу рак на черния дроб? 30.11 | 19:36

Ново изследване твърди, че намалява риска

От Кремена Бедерева

Множество възрастни хора приемат аспирин, за да си осигурят защита срещу сърдечни проблеми. Ново изследване показа, че аспиринът намалява риска от чернодробен рак и от смърт вследствие на болестта, съобщи сайтът на телевизия CBC.

Изследването е обхванало над 300 000 мъже и жени на възраст между 50 и 71 години. Здравословното им състояние било проследено за 10-12-годишен период. В рамките на изследването участниците приемали аспирин и други нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, напроксен и целебрекс.

Учените установили, че хората, които приемат аспирин, са с 41 на сто по-малък риск от чернодробен рак и с 45 на сто по-малка вероятност от смърт вследствие на хронично чернодробно заболяване. Оказало се, че участниците, които приемали нестероидни противовъзпалителни лекарства, различни от аспирина, са с 26 на сто по-малък риск от смърт вследствие на чернодробно заболяване, но тези лекарства не осигуряват значима защита срещу чернодробен рак.

"Аспиринът, приеман самостоятелно или в комбинация с други нестероидни противовъзпалителни лекарства, има съществен защитен ефект срещу чернодробен рак и хронично чернодробно заболяване, заявиха авторите на изследването. Това е така, независимо колко често е приеман аспирин."

Разполагаме с все повече данни, че приемането на аспирин в дългосрочен план предотвратява развитието на различни видове рак, увери д-р Борис Паше от университета на Алабама в Бирмингам.

Учени от университета на Отава обаче са мнение, че са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят, че аспиринът може да предотврати чернодробен рак. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of National Cancer Institute.

Водещи

Най-четени