Поне 10 души са заразени с хепатит А след сватба 26.10 | 17:08

На 15-ти октомври над 180 души са празнували в ресторант на крайбрежната алея във Варна

От Андриян Георгиев

Поне 10 души са заразени с хепатит А, след като били на сватба във Варна. Хората са настанени в УМБАЛ "Света Марина". Сред тях има и няколко магистрати.

Районната здравна инспекция във Варна проверява дали заразяването е станало в заведение. На 15-ти октомври хората са празнували сватба в ресторант на крайбрежната алея. Над 180 гости са присъствали.

От датата на сватбата досега са регистрирани над 10 случая на болни от хепатит А. В момента продължават изследванията и на други сватбари и до края на деня ще стане ясно колко е общият брой заболели, съобщава bTV.

Предполага се, че вирусът може да е тръгнал от персонала в заведението, тъй като готвачът и сервитьори са също заразени с хепатит. Може обаче и някой от присъствалите на сватбата да е първоизточникът, каза шефката на РЗИ-Варна.  

Най-засегнати от заразата с хепатит А са столицата, Софийска област и Видинско - на всички тези места има ръст на болните в последните месеци.

Според данните на Министерството на здравеопазването от началото на годината досега у нас са регистрирани над 3 200 случая на вирусен хепатит А. За сравнение, през цялата 2010-а е имало с близо 1 000 случая по-малко.

Водещи

Най-четени