Пореден здравен абсурд - пращат мъжете на гинеколог 29.12 | 12:05

При "женския" специалист ги праща наредба на МЗ

От Христина Рафаилова

Грешките в родното здравеопазване започват да придобиват абсурдни размери. Вече не се бъркат само диагнози, а и полът на пациентите. За някои хората, работещи в системата, се оказа трудно да определят кой е мъж и кой - жена.

Според поправка в здравна наредба представителите на силния пол трябва да посещават гинеколог.

Измененията в текста повеляват мъжете със злокачествени новообразувания на простатата на диспансерно наблюдение да бъдат прегледани от специалистите по женски полови болести, информира в. "Труд".

Промяната в Наредба №40, определяща основния пакет от грижи, плащани от здравната каса, хвърлила в ужас личните лекари. Според нея 300 нашенци с новооткрит рак на простатата периодично трябва да посещават гинеколог. Поправката стои на сайта на Министерството на здравеопазването от 4 декември т.г.

"Подобен абсурд отдавна не е имало. И досега никой не е направил корекцията на сайта", възмутиха се джипитата, разкрили грешката, докато се усведомяват какви нови задължения им се вменяват от 1 януари догодина.

"Става дума за техническа грешка. Естествено, че тези пациенти диспансерно трябва да се наблюдават от уролог", коментираха от ресорното ведомство.

От там обещаха нередностите скоро да бъдат отстранени.

Водещи

Най-четени