Поредната смъртоносна опасност в нашето ежедневие се задава 31.07 | 12:48

Не ни стига, че тютюнът ни убива, ами сега и това

От Лазар Тодоров

Няма по-хубаво нещо от една ободряваща чаша кафе в средата на деня, когато усещате, че силите ви вече са на изчерпване. Още след първата глътка на черната наслада усещате прилив на енергия, а миризмата му ви вдъхва едно прекрасно усещане вътре във вас.

Кафето, което си вземате от машината, може наистина да не е най-доброто, но все пак върши работа и много хора се задоволяват с него. Но възможно ли е то да е опасно?

Или по-точно не кафето, а чашките, в които го употребяваме. Учените доказаха, че чашите за еднократна употреба, които използваме най-често, за да задоволяваме енергийните си нужди, са вредни. Експерти от САЩ доказаха, че съдържащите се в тях химически вещества могат да предизвикат рак.

Проучването е направено от 10 експерти по химия и токсикология.

"Мисля, че е важно да се има предвид, че това е оценка на опасността", казва д-р Джейн Хоней от комитета за научни изследвания. Изследването означава, че има "научни доказателства, които сочат, че този материал причинява рак, но може да има алтернативни обяснения", обяснява д-р Хоней, който ръководи Американската администрация по храните и лекарствата по време на ерата "Клинтън".

Този доклад показва, че химикалите биха могли да са проблем при по-голямо излагане на техните вредни субстанции. Те допълват, че трябва да се направят още изследвания, преди да се мисли за регулация и в тази област на човешкия живот. Д-р Хоней също така подчерта, че понятието "вреден за човека", далеч не е категорично при тази оценка, за разлика от тютюнопушенето.

И че последното решение на Съвета е в линията на това отпреди три години, когато са изразени някои опасения за възможните връзки между материала и рака. Този материал реагира при допира си с храна и напитки, допълват те, информира Daily Mail.

Водещи

Най-четени