Поставиха сърдечен байпас на японския император 18.02 | 11:31

Операцията е успешна и Акихито може да напусне болницата до две седмици

От Деляна Петкова

78-годишният император на Япония Акихито претърпя успешна операция в болница в Университетската болница в Токио, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Той постъпи в болничното заведение вчера, след като прегледите показаха, че има стеснение на артериите.

От близо година Акихито се лекува заради проблеми със сърцето. Преди седмица стана ясно, че медикаментозното лечение не помага и ще се наложи операция. 

Операзията е успешна и се очаква се Акихито да излезе от болницата след две седмици, ако възстановяването му върви добре след интервенцията. По време на престоя му в болницата и възстановяването му, обичайните официални функции ще поеме най-големият му син, престолонаследникът Нарухито.

Близо 2000 души се стекоха тази сутрин към императорския дворец в центъра на Токио, за да пожелаят бързо оздравяване на императора.

Това не е първото сериозно заболяване на японския император. През 2003 година той беше опериран от рак на простатата и се подложи на хормонотерапия, за да се избегне рецидив. През миналия ноември отново беше в болница, но за кратко - за лечение на бронхит и лека пневмония.

Акихито се възкачи на престола през 1989 година след смъртта на баща си - император Хирохито. През 1959 година се жени за Мичико Шода - първата жена без благородническа титла, влязла в японското императорско семейство. Двамата имат три деца - престолонаследникът Нарухито, принц Акишино и принцеса Саяко.

Водещи

Най-четени