Потвърдено: Има заболели от лептоспироза в Добрич 10.07 | 20:00

Общо осем добричлии са хоспитализирани в болницата със съмнения за инфекциозното заболяване. Вече има и положителни проби

От iNews.bg

Първи положителни проби за инфекциозното заболяване лептоспироза на живеещи в наводнените райони в Добрич са показали изследванията в Националния център за заразни и паразитни болести, съобщи за д-р Даниела Иванова от РЗИ.

Днес са получени две положителни проби и една с гранични показатели, която също може да се приеме за положителна.

Общо осем добричлии са хоспитализирани в болницата в Добрич със съмнения за лептоспироза. От тях двама са оздравели и са изписани. Една жена е в по-тежко състояние и е в реанимация. Останалите петима са в инфекциозното отделение на болницата и има нагласа утре да бъдат изписани, съобщи дежурният на отделението.

"Наблюдават се всички контактни от семействата на заболелите. Целта е да се установи дали някой, който е живял в същите условия, не е заразен. Уведомени са личните им лекари", обясни д-р Иванова.

Екипи са обходили районите, където те живеят, за да се установи дали е почистено и дезинфекцирано. При необходимост, ще се извършва допълнителна дезинфекция. Ако се наложи, от ВиК са уверили, че ще извършат и допълнително пръскане срещу гризачи.

Всички заболели са от наводнените райони, като един живее на друго място, но е почиствал наводнен търговски обект.

Симптомите на заболяването са висока температура, мускулни и ставни болки. То се предава чрез консумация на вода и храна, замърсени с фекалии на гризачи, или след проникване на причинителя му през раничка на ръцете или на краката при почистването на кал и тиня, предаде БТА.

Водещи

Най-четени