Починалата родилка в Ловеч имала сериозни здравословни проблеми 21.07 | 16:16

От Деляна Петкова

На 9 юли от Министерството на здравеопазването съобщиха за починала 20-годишна родилка по време на секцио. Младата жена е починала от сърдечносъдова недостатъчност, показаха първите експертизи.

По случая ще има проверки, обещаха тогава от институцията. Седмици по-късно от ловешката многопрофилна болница обясниха, че трайна експертиза е показала, че момичето е имало тежки хронични заболявания. на документи обаче тя е била здрава.

Според заключението на комисията, председателствана от доц. д-р Петко Лисаев от Медицинския университет в Плевен, лекарска грешка по време на извършеното секцио няма, коментира още шефът на ловешката болница Тихомир Бенев, цитиран от БТА.

Причината за смъртта на Мария Георгиева е обострена сърдечна недостатъчност на фона на тежки за нейната възраст патологични изменения, възпаление на белите дробове, както и бременността.

От анализите става ясно още, че жената е била със силно увеличено сърце - два пъти над нормалното, имало е данни за хронична сърдечна недостатъчност, увеличени черен дроб и далак, отток на белия дроб и мозъка, възпаление на горните дихателни пътища.

Въпреки тази тежка здравословна картина обаче направената проверка от Районната здравна инспекция (РЗИ) показва, че в документацията от извънболничната помощ не са регистрирани тежки хронични заболявания на жената.

Правени са профилактични прегледи, вписани са и допълнителни прегледи във връзка с нейни оплаквания, но според директорът на РЗИ - Ловеч, Цветолюба Генкова, няма нищо конкретно.

Младата жена е сменила местожителството си - съответно и общопрактикуващия лекар, когото така и не посетила. Последните три месеца от бременността й е проследявала д-р Пенка Йорданова от Ловеч. Всъщност тогава е и регистрирана бременността й - преди това не е наблюдавана от специалист.

Сега предстои Изпълнителна агенция "Медицински одит" да разгледа резултатите от експертизата и документацията, събрана от РЗИ. След това окончателно ще се произнесе национален консултант по акушерство и гинекология. За случая е сезирана и Окръжна прокуратура - Ловеч, води се досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Водещи

Най-четени