Почти 500 хиляди души в страната страдат от остеопороза 10.04 | 20:25

Данните показват, че само 3% от българските пациенти се лекуват

От Теодора Кокаланова

Пациентите с остеопороза в страната ни са 426 хиляди. Само 3% от българските пациенти, страдащи от коварната болест, се лекуват. Това каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Чавдал Славов по време на откриването на кръгла маса на тема "Национална програма за превенция на фрактури при остеопороза".

В различни европейски държави лекуваните с това заболяване са над 20%. Според лекари, участвали в дискусията, нелекуването на българите се дължи на ниското ниво на осигуряване на лекарствата за лечение на остеопороза - 25%. Специалистите настояват процентът на тези медикаменти да се увеличи.

"За да се постигнат реални резултати в превенцията на остеопорозата и усложненията след нея  е необходимо изготвяне на Национална програма за ограничаване на остеопорозата за нов, петгодишен период", отбеляза редседателят на парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер.

По думите на д-р Наталия Темелкова, която е ендокринолог, в света 1 на всеки 3 жени след 50-годишна възраст е с остеопороза. "Директните разходи - публични и частни, за лечение на остеопорозата в България годишно са близо 63 млн.лв.", уточни ендокринологът д-р Пламен Попиванов.

Според проф. Генка Петрова, президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи, икономическата тежест за Европа вследствие на остеопорозата е оценена на 37 млрд. евро годишно.

Водещи

Най-четени