Появи се "супергонорея" 18.04 | 15:39

Британски лекари алармираха, че заболяването не се лекува с традиционния антибиотик

От iNews.bg

Британски лекари алармираха, че в Лондодн са регистрирани случаи на гонорея, която не се поддава на традиционното лечение с антибиотик. Това съобщава изпълнителната агенция към министерството на здравеопазването на страната, цитирано от gazeta.ru.

За първи път устойчивата към антибиотика гонорея е била открита през ноември 2014-а в гр. Лийдс (графство Йоркшир). След това "супергонореята", както са я нарекли медиците, се е появила в графство Уест-Мидлендс, в южната част на страната. Сега вече заболяването е достигнало и до Лондон.

Към момента са известни 34 случая на нелечимата с антибиотик гонорея, но специалистите смятат, че в действителност заразените са значително повече.

Учените отдавна знаят, че по време на еволюцията микроорганизмите придобиват устойчивост към антибиотиците. "Супергонореята" обаче е първият регистриран случай на резистентност към лекарства на зараза, предавана по полов път.

 

Няма обаче повод за паника, успокояват лекари – безполезен в борбата с гонореята е антибиотик само от една група, а в медицинския арсенал има много други препарати, които биха могли да ликвидират заболяването. Спецове обаче не изключват, че в недалечно бъдеще болестта може да придобие устойчивост и към тях.

Водещи

Най-четени