Правителството предлага нов шеф на ВМА 27.11 | 12:47

Това стана, след като ген. Стоян Тонев бе освободен в началото на месеца

От Кремена Бедерева

Правителството предлага на президента на Република България да освободи генерал-майор Стоян Тонев като началник на ВМА и от военна служба поради навършване на пределна възраст за заемане на длъжността.

Това съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Да поеме неговия пост, е предложен полк. Крум Кацаров, заместник-началник на ВМА по учебно-научната част. За освобождаване като началник на НВУ "В. Левски" и от военна служба поради навършване на пределна възраст за заемане на длъжността е предложен и бригаден генерал Цветан Харизанов.

За титуляр на поста се предлага бригаден генерал Стефан Янев.

Той ще може да встъпи в длъжност от 2 май 2014 г. За времето от 3 декември т. г. до 1 май 2014 г. за временно изпълняващ задълженията началник на НВУ "В. Левски" е определен полк. доц. Христо Атанасов, декан на факултет "Общовойскови" в университета.

На 8 ноември Съветът по отбрана реши да освободи от длъжност и от кадрова военна служба началника на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Цветан Харизанов и началника на Военномедицинска академия генерал-майор професор доктор Стоян Тонев. Мотивът на членовете на съвета бе навършване на пределна възраст за заеманото звание.

Водещи

Най-четени