Преговаряме с болници в Европа за трансплантиране на наши пациенти 29.05 | 15:19

Зам.-министър и шефът на ИАТ приеха протестиращите пациенти с белодробни заболявания

От iNews.bg

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) д-р Мариана Симеонова разговаряха с пациенти с белодробни заболявания, които протестираха пред Министерството на здравеопазването. "Напълно разбирам притесненията на хората и желанието им максимално бързо и скоро да се свършат нещата. С д-р Мариана Симеонова работим, за да решим проблема. Ангажирали сме и Министерството на външните работи, за да може през нашите мисии във всяка една от държавите-членки на Евротрансплант да имаме непрекъснато разговори, за да спечелим договор, чрез който нашите пациенти да могат да се лекуват и трансплантират".

България има договор с Евротрансплант, той не е прекъсван и България продължава да бъде член на организацията, обясни д-р Пенков. В момента страната ни преговаря с център, в който да се извършват трансплантации на бял дроб, тъй като договорът, който е имала България с Австрия, е изтекъл. Причината за отказите да бъдат трансплантирани български граждани до момента е проблемът с донорството на органи в цяла Европа. Изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова посочи, че за да не се рискува животът на нито един пациент, се преговаря и с болници в Англия и във Франция, откъдето има уверение че ще извършат спешните трансплантации. По думите ѝ до две седмици се очаква положителен отговор и от клиниката във Виена да поеме български пациенти.

От Евротрансплант потвърждават, че за годините България е подала осем органа повече от броя на пациентите, които са трансплантирани, което означава, че към момента могат да бъдат извършени трансплантации. Министерството на здравеопазването не дължи пари на австрийската болница, в която са правени трансплантациите на бял дроб до началото на тази година.

Според зам.-министър Бойко Пенков дългосрочното решение на този проблем е развиването на дейността и обучението на кадрите в болница "Лозенец" и в УМБАЛ "Св. Екатерина", които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб. "Имаме изключително кадърни хора, имаме база и това нещо трябва да започне да се случва в най-близко време и в България", допълни още зам.-здравният министър.

Водещи

Най-четени