Преди Нова година правителството обеща положителна промяна в здравеопазването 21.12 | 13:38

Националната стратегия за сектора с 8 приоритета

От Христина Рафаилова

Надеждата, че българинът може да се радва на добро здравеопазване, се възроди. Управляващите дадоха заявка днес за положителна промяна в системата, приемайки Националната стратегия за сектора.

Очаква се в резултат на изпълнението ѝ да се постигне съществено подобряване на общественото здраве чрез превенция и ранна интервенция. С документа се предвижда осигуряване на интеграция на здравните и на социалните грижи за възрастните хора, провеждане на интегрирани програми за профилактика на хроничните незаразни болести, които са сред основните фактори за преждевременна смъртност в момента.

Стратегията очертава осем приоритетни области. Първата е да се гарантира на всеки български гражданин надеждна система на осигуряване, достъп до качествена медицинска помощ и обслужване.

Документът "обещава" и отдавна чаканото електронно здравеопазване. Чрез него трябва да се постигне пълна прозрачност и ефективно използване на наличните ресурси.

Спешната помощ също е сред приоритетите в стратегията, като се планира укрепването и модернизирането на системата.

Управляващите се ангажират да осигурят адекватна грижа за хората от отдалечените и труднодостъпните райони. Лечебните заведения в такива райони ще получават специална подкрепа.

Ефективно функциониране на майчиното, детското и училищно здравеопазване също са в акцентите на стратегията.

Устойчиво развитие на човешките ресурси с акцент върху специализацията на медицинските кадри и продължителното обучение също ще бъдат сред задачите на управляващите.

Преориентиране на здравната система към профилактиката и предотвратяването на социално значимите заболявания е сред акцентите на документа.

Една от целите е подобряване на здравето, безопасността и благосъстоянието на населението до средните нива на Европейския съюз – увеличаване на очакваната продължителност на живота в добро здраве с две години, намаляване на детската смъртност с 30% и на неравенствата с 30 на сто.

Водещи

Най-четени