Преди свалка или пиърсинг помислете – хепатит В дебне 15.08 | 09:23

Вирусът е сто пъти по-заразен от ХИВ

От iNews.bg

Хепатит В е 100 пъти по-заразен от ХИВ. Това предупреди д-р Станимир Хасърджиев, основател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист". Заболяването се предава по полов и кръвен път.

Рискова група тук са младите хора заради летните партита и по-разюздания начин на живот, обясни Хасърджиев. Пътуванията до дестинации, където няма въведени ваксинационни програми както в България, също крият риск, информира в. "Стандарт".

Вирусът издържа в засъхнала капка кръв дни, дори и седмици, предупреждава специалистът.

У нас от 1992 г. насам всички новородени задължително се имунизират срещу хепатит B. Това на практика означава, че в момента всички подрастващи и млади хора до 21-годишна възраст не са застрашени от заразата. Силно застрашени обаче си остават всички над 21 г. България е сред държавите с високо разпространение на хепатит B и специалистите съветват тази група хора да се ваксинират задължително.

Симптомите при някои остри форми могат да бъдат същите като при хепатит А, но в много случаи липсват, като хората дори не знаят, че са инфектирани. В това време вирусът работи в черния дроб, а пациентът е опасен за своите сексуални партньори.

Други методи за заразяване са при използване на едни и същи инструменти за пиърсинг, татуировки, маникюр, дори при стоматолог. Както и при прием на наркотици, при това не само венозни. При смъркане на дрога през носа лигавицата се разранява и също може да има отделяне на кръв. Ако в една компания се шмъркат кока или амфетамини с една тръбичка, може да се пренесе заразата от хепатит B, разяснява докторът. Той предупреждава, че вирусът може да доведе до цироза и рак на черния дроб, като често се налага и трансплантация.

Лятото е сезон, през който има опасност от заразяване с почти всички видове хепатит, но тип А е сред най-често срещаните, тъй като хората пътуват повече, включително и до райони, които може да бъдат ендемични за този вид заболяване, предупреждава докторът.

Заразяването с вируса на жълтеницата е много лесно – чрез замърсена храна или ръце, при хора, които не са ваксинирани, особено когато са на по-големи общности: в хотели, почивни станции, детски и ученически лагери. По думите му това е и причината към края на август да се наблюдава повишаване на случаите.

Той обясни, че жълтеницата носи много неприятности. Симптомите са жълтеница, втрисане, мускулни и ставни болки, необходимост от влизане в инфекциозно отделение, допълва специалистът.

Най-ефективният начин за предпазване от това заболяване е ваксинацията.

Имунизацията срещу хепатит А се извършва еднократно и подсигурява защита за цял живот

След като навърши 1 г., всяко дете може да бъде ваксинирано и ние приканваме родителите да го направят, защото именно най-малките са най-застрашени, тъй като все още нямат добре изградени хигиенни навици, съветва д-р Хасърджиев.

Специалистът предупреждава, че всички са застрашени от хепатит С, тъй като за този вирус няма ваксина.

Симптомите са почти същите като при хепатит В, т.е. може и да няма белези, че си заразен, обяснява д-р Хасърджиев. Ако има, то това са лесна уморяемост или болка в дясна подбедрица. Така в продължение на години заболяването може да уврежда черния дроб, докато не се стигне до усложнения като рак и цироза.

Затова лекарят съветва поне веднъж годишно да се правят изследвания за всички видове хепатит. При хепатит В в повечето случаи се приемат лекарства през целия живот, за да се потиска вирусът.

Медикаментите успяват напълно да елиминират типа С и при голяма част от заразените не остава хронично. При лечението на хепатит обаче пациентът се поставя на специална диета, която щади черния дроб – без тежки и мазни храни, без пържено и без алкохол в продължение на няколко месеца.

Водещи

Най-четени