Предлагат Фондът "Инвитро" да мине към министерството 12.07 | 12:13

Така ще има специалисти в големите болници

От Филипа Тодева

Фондът за асистирана репродукция да работи към Министерството на здравеопазването, а не към Здравната каса, предложи д-р Атанас Щерев, национален консултант по асистирана репродукция на дискусия, посветена на репродуктивното здраве, предаде БТА.

Според Жерев е необходимо да има специалисти по репродуктивно здраве във всички големи болници.

"Големи проучвания показват, че първичният стерилитет е 6% от популацията - всички жени, които не са забременявали от 18- до 40-годишна възраст", допълни той.

Здравният министър д-р Таня Андреева обърна внимание и на друг проблем - когато се роди дете, за да се поеме то от личния му лекар, има административни проблеми, които пречат лекарят да го посети в рамките на 30 дни.

"Детето трябва да бъде посетено бързо след раждането от личен лекар, особено ако то е недоносено, допълни д-р Щерев, цитиран от БТА.

В България през 2012 година са се родили 64 хиляди деца. "Раждат се и много недоносени деца, чиято адаптация е много трудна. 400 хиляди жени с репродуктивни проблеми не знаят как да се справят с репродуктивните си проблеми, а като цяло намаляват жените в репродуктивна възраст", обясни здравният министър.

Водещи

Най-четени