Предлагат да се въведе онлайн меню в училищата и детските градини 20.01 | 15:58

Искат да се въведе практиката децата и родителите да участват в избора си на храна

От Ивелина Георгиева

Необходимо е да се въведат онлайн менюта в детските градини и училища. Това заяви за iNews Жоро Иванов, президент на "Евро-Ток" България. С тях родителите и децата ще могат да избират, какво да ядат всеки един ден от седмицата.

Децата трябва реално да бъдат въведени като потребители, да избират какво ще ядат, за да харесват храната в детското заведение, коментира Жоро Иванов. Според него с въвеждането на задължителни наредби и укази не се постига желания резултат.

За целта трябва да се разработи седмично онлайн меню, което да се качи на сайта на всяко училище и детска градина. Така родителите на по-малките ще могат да избират всекидневно, какво да яде детето им, а по-големите - ще могат направо да си поръчват от него каквото си поискат, обясни Жоро Иванов.

Таксите няма да станат по-високи, защото това е част от модерната визия на всяко училище и детска градина, посочи още той.

"Не е нормално в 21 век у нас да няма онлайн предлагане на храна, която да си избират само децата", каза още президентът на Евро-Ток.

Никой не пита децата как виждат дневното си меню. Дори те да поискат за ядене пици, лазани и торти няма нищо лошо в това, защото няма храни, които са вредни, има само злоупотреба с количествата.

Въведените през изминалата година наредби за здравословно хранене на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) от гледна точка на контрол дават положителни резултати, но от гледна точка на качество като краен продукт - не дават такива, коментира още Иванов.

Това е така, защото в България сме свикнали, когато нещо ни се налага като задължение, да не го изпълняваме. Затова масово учениците отиват в близките магазини и супермаркети до училище и си купуват, каквото си поискат без да се съобразят с наредбите.

Недоразумение в една от наредбите има и относно млякото, заяви Жоро Иванов. Той подчерта, че за да се усвои калция от млякото от организма на децата до 12 години, е необходимо то да бъде с масленост 3,5%, докато в наредбата е посочено за консумация нискомаслено мляко.

Основната идея с въвеждането на онлайн меню е да се подобри храната в училищата и детските градини, за да може и самите деца да я консумират с удоволствие.

Според Иванов на този етап не се случва нищо чисто практически в здравословното хранене при децата. Столичната община, Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните биха могли да заемат по-сериозна позиция по този въпрос.

Водещи

Най-четени