Прекалената чистота е вредна за здравето 30.11 | 15:53

Проучване показва защо не е задължително вманиачените на тема „чистота“ да са по-здрави от останалите

От Георги Георгиев

Децата и младите хора, които се мият прекалено често с антибактериални сапуни, съдържащи химикала триклозан, са изложени на по-голяма риск от алергии, сочи проучване на училището по обществено здраве в Мичиган.

Наред с това учените изнесли данни, според които широко дискутираният днес химикал Бисфенол А (BPA) може да повлияе негативно върху имунната система на възрастните индивиди.

Триклозанът е отдавна познато химическо съединение, често срещано в антибактериалните сапуни, пастите за зъби, опаковките за пелени и лекарства и др. Бисфенол А от своя страна присъства в множество пластмасови изделия и опаковки за храни.

И двата химикала се отнасят в клас природни токсини, причиняващи ендокридни смущения, за които се вярва, че вредят на здравето посредством влияние върху хормоните.

Използвайки данни от медицинско изследване в САЩ в периода 2003-2006 г. върху възрастни и деца над 6 г., учените установи, подложените на големи количества триклозан пълнолетни лица са по-склонни да развият алергии и сенна хрема.

Откритията свързани с въздействието на химикал върху подрастващите са още едно доказателство на т.нар. "хигиенна хипотеза".

Според тази хипотеза животът в условия близки до стерилните може да повлияе негативно на здравето ни, тъй като тогава организмът не е изложен на т.нар. "полезни" микроби, които развиват и подсилват имунната ни система.

Според учените изследването е едва първата стъпка към изучаването на дългосрочните последици от BPA и триклозана при човека. Крайната цел на изследователите е да се установи дали има причинно-следствена връзки между детергентите и заболяванията и какви са точно те.