Преляха 40 банки кръв на родилка, за да я спасят 11.04 | 14:45

Жената е претърпяла тежка операция

От Елена Кирилова

Родилка беше спасена след кръвоизлив, благодарение на лекарите от Александровска болница, съобщават от здравното заведение. На жената са прелени 40 банки кръв и 40 банки плазма.

Пациентката е 36-годишна и е от Благоевград. Тя е постъпила в болницата за второ раждане.

Жената е получила обилен кръвоизлив, след като лекарите са предизвикали раждането с медикаменти. Това е било необходимо, тъй като пъпната връв на бебето е усукана около шията му и е имало съмнение, че плодът е мъртъв.

На родилката е извършена хистеректомия, при което пациентката е загубила голямо количество кръв. То е било компенсирано с 40 банки кръв и толкова плазма.

На следващия ден жената е преведена в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение по системата на републиканската консултация. Пациентката все още е в критично състояние. Тя е била на апаратно дишане и хемодинамика, както и на всекидневна хемодиализа.

Последното се наложило, след като е установена лезия на пикочопровод и прекъснат ляв уретер. Те са били възстановени оперативно, но е настъпила остра бъбречна недостатъчност. На десетия ден жената проблемът е започнал да отшумява и е започнала поетапна рехабилитация.

В момента жената се чувства добре и ще бъде изписана на 11 април.

Водещи

Най-четени