Премиерът се противи на здравния министър - не иска сваляне на ДДС на лекарствата 16.08 | 11:25

Премиерът Бойко Борисов се обяви против свалянето на ДДС на лекарствата

От Кремена Бедерева

Премиерът Бойко Борисов се обяви против свалянето на ДДС на лекарствата. Той приветства идеите и желанието на здравния министър Десислава Атанасова да го намали, но по думите му сметките в момента не излизат, съобщава dariknews.

"Ако това го направим за лекарствата, на бюджета ще ни струва около 200 млн. лв.", коментира министър-председателят, който е във Варна. Той даде пример с туризма, където налогът беше свален от 20 на 9 процента.

"С промяната туристите трябваше да усетят разликата в цените на услугите. Те не, само че не я почувстваха, но цените постепенно бяха изравнени. Разликата от 9 до 20% отива в джобовете на частниците", мотивира се Борисов. Той е убеден, че в началото и при лекарствата ще има понижение в цените.

"После тихомълком, заради липсата на механизъм за проследяване на цените, отново ще пратим парите в джобовете на търговците и прекупвачите", допълни премиерът.

По думите му държавите, които са свалили ДДС на лекарствата, в момента са в най-голямата криза. Според Борисов пазарът е този, който може да намали цените.

Министър-председателят разкри още, че догодина правителството ще даде още 50 млн. лв. на Здравната каса. С парите ще се плащат всички медицински изделия, които до момента не са покривани от нея.

Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откриха нов скенер във варненската болница "Св. Анна".

Компютърният томограф е закупен благодарение на финансова субсидия от Министерството на здравеопазването, в размер на 1,2 млн. лв. Апаратът е ново поколение, с възможност за много по-бърза и точна диагностика, което допринася за по-ранното откриване и по-ефективното лечение на редица заболявания.

Притежава възможност за виртуална ендоскопия, диагностика на туморни формации на белия дроб, програма за елиминиране на костни и мастни структури при диагностика на туморни процеси и др.

Премиерът коментира, че към момента огромен брой българи се лекуват в Турция. След закупуването на всички тези апарати Варна ще има възможно най-доброто лечение. При тези изключителни специалисти, които имаме като лекари в България и новата апаратура, в страната ще бъде предоставяно не по-лошо лечение спрямо други страни.

Премиерът подчерта, че не визира светлото бъдеще, което много ни се иска да се случи, а касае съвсем обозрими срокове. Той честити придобивката на болницата и спомена, че след обещанията на пет министри, шестият го е направил.

Премиерът похвали министъра на здравеопазването Десислава Атанасова за прозрачното провеждане на търгове за техническото оборудване на болниците, допълва още агенция "Фокус". Премиерът коментира, че вчера (15 август) са разписани 148 млн. лева за всички болници в страната и че "благодарение на пазарлъка на здравния министър" са спестени 27 млн. лв.

Част от тези спестени пари ще бъдат дадени на онкодиспансера във Варна. С тях ще бъде закупен и кибер нож за болница в града.

Водещи

Най-четени