При нужда: Болниците ще могат да ползват авансово бюджета си 11.05 | 16:00

Авансът е до 10% от бюджета за следващия тримесечен период, реши НЗОК

От Кремена Бедерева

Болниците ще могат да ползват авансово през текущо тримесечие до 10 на сто от бюджета за следващия тримесечен период, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Промяната в правилата за разпределение на задължителните годишни прогнозни стойности на болниците за 2011 г. е направена по предложение на управителя на здравната каса д-р Нели Нешева и е приета от Надзорния съвет на институцията.

Изискването е ръководителите на лечебните заведения да предоставят мотивирано искане до директорите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК), поясняват от касата.

Всички искания ще бъдат разглеждани и утвърждавани от постоянно действащата комисия в НЗОК. Корекциите в болничните бюджети пък ще влизат в сила след приемането им от Надзорния съвет на НЗОК.

Остава в сила и възможността управителите на лечебните заведения за болнична помощ да преразпределят средствата по месеци, като не надвишават определената от РЗОК обща стойност за тримесечие, както и да прехвърлят неизразходваните средства от предишно тримесечие в следващо, напомнят от здравната каса.

Идеята болниците да имат задължителен годишен прогнозен бюджет се възприе в края на 2010 г. заради провала на финансирането чрез делегирани бюджети, което изправи на нокти и лекари, и пациенти заради недостиг на средства.

В началото на 2011 г. пък беше уточнена и методиката за определянето на новите прогнозни бюджети.

Първата стъпка от тях е директорите на лечебни заведения да подадат своята прогноза до РЗОК, където пък се прави прогнозен бюджет за нужните средства за болнична дейност в съответния район през годината на базата на историческия принцип.

Тези прогнози след това отиват в касата, която определя крайния бюджет. Отделно от него НЗОК заплаща ражданията в болниците.

Годишният бюджет на лечебните заведения е разбит на отделни тримесечни бюджети, а директорите им имат възможност да прехвърлят средства от месец в месец и от тримесечие в тримесечие, в зависимост от дейността и нуждите на лечебното заведение.

Водещи

Най-четени