Приеха годишния отчет на НЗОК за 2010 г. 12.01 | 11:33

3247 проверки са извършени в НЗОК през 2010 г.

От Кремена Бедерева

Парламентът прие годишния отчет за дейността на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2010 г.

През отчетната година в системата на Здравната каса са извършени общо 3247 проверки, от които 1322 са финансови, а останалите - медицински. Това е с 25,6 процента повече в сравнение с 2009 г.

Средно при една проверка са установявани 3,1 нарушения. Сред най-честите нарушения са неспазване на диагностично-лечебния алгоритъм, неспазване на индикациите за хоспитализация, непровеждане на лечение на придружаващи заболявания, припокриване на времето за работа на лекарите в извънболнична и болнична помощ.

В отчета се посочва, че политическата обстановка през 2010 г. е била под влияние на финансовата и икономическа криза в световен мащаб, която се е отразила върху политическите, икономическите и социалните процеси в България.

За пореден път мнозинството не се съобразява с изискванията на закона, защото не иска дебат за това какво се случи в здравеопазването през 2010 г., коментира тя.

Отчетът за дейността на касата за 2010 г. беше последната точка от законодателната програма на Народното събрание за седмицата, уточняват от БТА. Затова след приемането му заседанието беше прекратено.

Водещи

Най-четени