Пристрастяваме се към антибиотиците за лечение на полови болести 17.07 | 17:23

Учени отчетоха увеличена резистентност към тези лекарства

От Гергана Златкова

На провеждащия се във Виена международен конгрес за борба с болестите, предавани по полов път, и СПИН бе оповестено, че е налице увеличена резистентност към антибиотиците, използвани за лечение на някои венерически болести, предаде France Presse.

"Сред сериозните проблеми, свързани с болестите, предавани  по полов път, е резистентността към антибиотиците и по-специално към цефалоспорините, заяви австрийската експертка Анжелика Стари.

Сега в Азия и другаде по света се наблюдава увеличена резистентност към цефалоспорините, както в предишни десетилетия към други антибиотици.

Известно е, че след като гонококови инфекции са лекувани известно време с антибиотици, се появява резистентност.

Такъв бе например случаят с пеницилина. Надяваме се, че в близко бъдеще ще разполагаме с нови антибиотици, чийто терапевтичен ефект ще е 100-процентен." 

В конгреса участват около 1700 експерти от целия свят. Те предупредиха също, че през последните няколко години се е увеличил броят на хората, засегнати от болести, които се предават по полов път.

Освен това инфекциите с вируса ХИВ сякаш вече не се възприемат като сериозна заплаха.

По-малките опасения доведоха до намаляване на мерките за защита като използване на презерватив при сексуален акт с непознат партньор, отбеляза Стари. 

Следващият международен конгрес за борба с болестите, предавани по полов път, и СПИН ще се състои през 2015 г. в Бризбейн, Австралия. 

Водещи

Най-четени