Пробиотик и пребиотик каква е разликата 04.11 | 16:45
Срещаме ги все по-често като термини и масово ги приемаме за нещо полезно

Срещаме ги все по-често като термини и масово ги приемаме за нещо полезно. Но всъщност, каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците? Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на т.нар. добри бактерии, обитаващи дебелото черво. За разлика от тях пробиотиците представляват живи бактерии, които са полезни за храносмилателния тракт на човека, пише edna.bg.
Пребиотици
Te произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.
Пребиотичните фибри са устойчиви на топлинни амплитуди и на повишената киселинност в стомаха, което ги прави перфектната храна за полезните чревни микроорганизми.
Такива несмилаеми фибри можем да открием в най-големи количества в бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодовете.
Пребиотиците могат да бъдат приемани също и под формата на хранителни добавки или да се прибавят допълнително към храните още при тяхното производство.
Пробиотици
Бактериите в червата могат да бъдат както полезни, така и вредни. В действителност, в здравото тяло "добрите" и "лошите" микроорганизми, населяващи дебелото черво, се намират в динамично равновесие.
Полезните потискат растежа и развитието на болестотворните бактерии и гъбички, които могат да причинят диария, запек, инфекции на червата или други части на тялото.
Пробиотиците представляват живи бактерии, които спадат към групата на "добрите". Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семейството на "Lactobacillus" и "Bifidobacter". Безспорно най-качествените естествени източници на пробиотици са киселото мляко, кефира, айрана и други млечно-кисели продукти. Съществуват множество хранителни добавки, които също съдържат пробиотици.
Подходящата доза пробиотици в комбинация с пребиотици помага за предпазване от различни здравословни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт, пикочния мехур, вагината, черния дроб, както и от запек и диария.
Редица проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава риска от рак на дебелото черво и поддържа електролитния баланс в организма. Така че изброените по-горе продукти трябва редовно да присъстват във вашето меню.
Водещи
-
Петко Георгиев: Путин се опитва да се върне към доктрината „Брежнев”
„В моите очи последните два месеца САЩ загубиха Студената война”, заяви журналистът
29.03 | 18:00
-
Валят закани: Садистите от Перник, измъчвали и убивали животни за пари, треперят зад решетките
Габриела Сашова и Красимир Георие изпълнили над дви хиляди кървави поръчки, действали години...
29.03 | 17:20
Най-четени
-
Шефът на Пирогов с добра новина за лекуваните у нас от Кочани
Трагедията наистина е голяма, защото става дума за деца, каза д-р Валентин Димитров
29.03 | 11:38
-
Росен Желязков: Днес България отбелязва 21 години като пълноправен член на НАТО
Това се казва в официална позиция на премиера
29.03 | 10:00
-
Жертва на фалшиви новини: Кой обяви Миа Сантова за руски шпионин
"Разбрах за появата на тази лъжлива информация от близки мои приятели", заяви кореспондентът...
29.03 | 13:00