Пробиотик и пребиотик каква е разликата 04.11 | 16:45
Срещаме ги все по-често като термини и масово ги приемаме за нещо полезно
Срещаме ги все по-често като термини и масово ги приемаме за нещо полезно. Но всъщност, каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците? Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на т.нар. добри бактерии, обитаващи дебелото черво. За разлика от тях пробиотиците представляват живи бактерии, които са полезни за храносмилателния тракт на човека, пише edna.bg.
Пребиотици
Te произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.
Пребиотичните фибри са устойчиви на топлинни амплитуди и на повишената киселинност в стомаха, което ги прави перфектната храна за полезните чревни микроорганизми.
Такива несмилаеми фибри можем да открием в най-големи количества в бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодовете.
Пребиотиците могат да бъдат приемани също и под формата на хранителни добавки или да се прибавят допълнително към храните още при тяхното производство.
Пробиотици
Бактериите в червата могат да бъдат както полезни, така и вредни. В действителност, в здравото тяло "добрите" и "лошите" микроорганизми, населяващи дебелото черво, се намират в динамично равновесие.
Полезните потискат растежа и развитието на болестотворните бактерии и гъбички, които могат да причинят диария, запек, инфекции на червата или други части на тялото.
Пробиотиците представляват живи бактерии, които спадат към групата на "добрите". Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семейството на "Lactobacillus" и "Bifidobacter". Безспорно най-качествените естествени източници на пробиотици са киселото мляко, кефира, айрана и други млечно-кисели продукти. Съществуват множество хранителни добавки, които също съдържат пробиотици.
Подходящата доза пробиотици в комбинация с пребиотици помага за предпазване от различни здравословни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт, пикочния мехур, вагината, черния дроб, както и от запек и диария.
Редица проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава риска от рак на дебелото черво и поддържа електролитния баланс в организма. Така че изброените по-горе продукти трябва редовно да присъстват във вашето меню.
Водещи
-
Гроздан Караджов: България трябва да влезе в ОИСР до края на 2026 г.
По думите му страната ни вече е приключила успешно 16 от общо 25 технически прегледа на...
30.10 | 15:10
-
64 задържани и две разбити наркобази при мащабна акция в София
Над 10 кг марихуана, 4 кг синтетика и 1 кг кокаин са иззети при две отделни операции
30.10 | 15:00
Най-четени
-
Завърши ремонтът в платното за София на участъка от автомагистрала „Хемус“ от село Яна до входа на столицата
Превантивният ремонт на участъка започна от 15 септември, след като през лятото бяха...
30.10 | 09:45
-
Топлото време забави подготовката за кисело зеле в Русе
Цени на "Плодекс" в очакване на активизиране
30.10 | 10:15
-
Корнелия Нинова: Пеевски управлява, Борисов изпълнява и слуша
Бюджетът за 2026 година е най-антисоциалният от години
30.10 | 11:45
-
Още три участнички влизат в истинския "Ерген"
Продуцентът на шоуто, Ники Николов, подчерта, че представените жени със сигурност ще участват...
30.10 | 11:30