Пробиотик и пребиотик каква е разликата 04.11 | 16:45
Срещаме ги все по-често като термини и масово ги приемаме за нещо полезно
Срещаме ги все по-често като термини и масово ги приемаме за нещо полезно. Но всъщност, каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците? Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на т.нар. добри бактерии, обитаващи дебелото черво. За разлика от тях пробиотиците представляват живи бактерии, които са полезни за храносмилателния тракт на човека, пише edna.bg.
Пребиотици
Te произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.
Пребиотичните фибри са устойчиви на топлинни амплитуди и на повишената киселинност в стомаха, което ги прави перфектната храна за полезните чревни микроорганизми.
Такива несмилаеми фибри можем да открием в най-големи количества в бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодовете.
Пребиотиците могат да бъдат приемани също и под формата на хранителни добавки или да се прибавят допълнително към храните още при тяхното производство.
Пробиотици
Бактериите в червата могат да бъдат както полезни, така и вредни. В действителност, в здравото тяло "добрите" и "лошите" микроорганизми, населяващи дебелото черво, се намират в динамично равновесие.
Полезните потискат растежа и развитието на болестотворните бактерии и гъбички, които могат да причинят диария, запек, инфекции на червата или други части на тялото.
Пробиотиците представляват живи бактерии, които спадат към групата на "добрите". Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семейството на "Lactobacillus" и "Bifidobacter". Безспорно най-качествените естествени източници на пробиотици са киселото мляко, кефира, айрана и други млечно-кисели продукти. Съществуват множество хранителни добавки, които също съдържат пробиотици.
Подходящата доза пробиотици в комбинация с пребиотици помага за предпазване от различни здравословни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт, пикочния мехур, вагината, черния дроб, както и от запек и диария.
Редица проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава риска от рак на дебелото черво и поддържа електролитния баланс в организма. Така че изброените по-горе продукти трябва редовно да присъстват във вашето меню.
Водещи
-
Борисов: ГЕРБ-СДС ще внесат утре две питания в Конституционния съд за декларацията на ПП-ДБ
"Нищо не пречи да се почака. Тогава вече ще мога с чиста съвест да подпиша", каза още...
27.11 | 12:30
-
Официална прогноза на НИМХ за времето през следващите дни
Утре ще преобладава слънчево време с разкъсана висока и средна облачност
27.11 | 12:15
-
Голям проблем за младежите в България. Защо остават безработни?
В края на годината се регистрира спад на младежката безработица, но той е толкова крехък, че...
27.11 | 11:45
-
Политически пат в парламента: Ще има ли председател този път
На 22 ноември 2024 г. народните представители за пореден път не избраха ръководител на първата...
27.11 | 11:30
Най-четени
-
Лена Бориславова: ГЕРБ трябва да се разграничи от ДПС за преговори с ПП-ДБ
Условията за диалог
27.11 | 09:59
-
Доналд Тръмп се завръща в Белия дом
27.11 | 08:16
-
Кирил Петков: Ние ще гласуваме за Силви Кирилов отново
"Трябва да се отпуши този парламент. Всеки ден забавяне увеличава риск Борислав Сарафов да...
27.11 | 10:30