Проблеми с лекарствата за болните от епилепсия 13.02 | 15:14

Болните в страната са 75 хил. души, като половината от тях са деца

От Андриян Георгиев

Държавата да създаде процедура за внос на евтини, които обаче се оказват търговски неизгодни за фирмите лекарства за лечение на епилепсия, настояват от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

"Налага се да организираме купуване на лекарствата от чужбина, най-често от Румъния, и след това да ги разпределяме по децата в цялата страна", каза в пресклуба на БТА Веска Събева, председател на асоциацията.

По думите ѝ България е малък пазар и затова фирмите не желаят да ги внасят. Достъп до нови медикаменти, до хирургично лечение, заплащане на скъпите изследвания, намаляване на срока за издаване на протоколите за  лекарства, достъп до медицински изделия, възможност за социален асистент на децата с епилепсия, са част от исканията на родителите.

Към момента 22 хил. болни от епилепсия получават реимбурсирани лекарства, каза д-р Жанета Великова от  Националната здравноосигурителна каса.

По данни на асоциацията болните в страната са 75 хил. души, като половината от тях са деца.

Родителите припомниха, че болестта не е заразна и не е психично заболяване. С подходящо лечение до 75 на сто от болните се освобождават от епилептичните припадъци, каза още Събева.

Днес се отбелязва Европейският ден на епилепсията. 

Водещи

Най-четени